Cambra de Comerç

Pilar Escaler: “La digitalització canvia 180 graus la manera de relacionar-nos”

La directora de la Cambra de Comerç reflexiona sobre la incorporació de la transformació digital a l’estratègia de l’empresa i de la necessitat de capacitar adequadament els treballadors

Pilar Escalé, directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què és tan important incorporar la transformació digital a l’estratègia de l’empresa?

El desenvolupament exponencial de les noves tecnologies i la transformació digital que comporta ha fet canviar la manera de relacionar-nos 180 graus, tant entre les persones com a les empreses i a la societat. Està comprovat que com més s’adopta l’eficàcia i l’eficiència de les noves tecnologies en l’empresa més alt és el grau d’èxit d’aquesta evolució de transformació, gràcies a nous avantatges competitius que permeten competir, créixer i liderar.

La tecnologia és la solució? Les empreses han de digitalitzar els processos. Aquesta realitat, que ha vingut per quedar-se, va més enllà de la tecnologia, també implica reflexionar sobre l’enfocament estratègic de creixement del negoci. La digitalització ha trencat les regles de creació i desenvolupament de les empreses. L’element clau a l’empresa ha deixat de ser l’economia d’escala i ha passat a ser el coneixement. La transformació digital, independentment de la mida de l’empresa i del sector al qual es dedica, ens obliga a repensar des de dins cap a fora de l’organització per poder ser eficients, competitius i, sobretot, per estar a l’altura de les solucions que el mercat demana. Vivim en un entorn que canvia que cada dia ens exigeix més per mantenir-nos en actiu i donar respostes concretes, fàcils i immediates.

Com ajuda la Cambra en aquest procés?

Col·laborem amb Andorra Digital, Andorra Business i el Govern en el desplegament del programa de Digitalització d’Empreses, que compta amb un finançament del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. Iniciat el darrer mes de juny, ja hi ha prop de 90 empreses que han decidit aprofitar aquesta oportunitat per guanyar productivitat i no quedar-se enrere davant la competència. Aprofitem per animar totes aquelles que encara no ho han fet perquè s’hi apuntin, ja que els ajudarà a considerar els canvis que han d’efectuar i a resoldre els dubtes sobre la seva profunditat.

La transformació digital a les empreses és un procés de canvi global però ha d’estar centrat en les persones...

La força laboral actual està en plena transformació, per l’automatització i les noves tecnologies a les organitzacions. Segons l’OCDE i el World Economic Forum, aquest fet comportarà que en els propers anys, però abans del 2025, la meitat de les posicions actuals desapareixeran. De fet, es preveu que se’n crearan un 30% de noves en un món marcat per les noves tecnologies digitals. Des de la Cambra, a més d’acompanyar les empreses en la transformació digital, també seguim impulsant un ampli catàleg de formacions que tenen com a objectiu l’actualització professional i capacitar els treballadors amb les nocions de digitalització. Així és com, per exemple, desenvolupem cursos de blockchain, eines de gestió digital i xarxes socials.

tracking