BADIA ADVOCATS

Més normativa i més especialitzada

És fonamental L’acompanyament legal de les empreses que es transformen i de l’emprenedoria amb capital local o forà

Francesc BadiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei avança al ritme de la digitalització. El Consell General ha aprovat els darrers dos anys regulacions sobre protecció de dades, ciberseguretat o blockchain i actius digitals, i té en agenda altres textos com el projecte de llei d’economia digital. En aquest context és essencial per a totes les empreses tradicionals que duen a terme processos de transformació fer-ho amb acompanyament jurídic.

Francesc Badia, exdegà del Col·legi d’Advocats i responsable del despatx Badia Advocats, recorda com temps enrere per obrir un comerç n’hi havia prou amb un advocat que dominés els drets administratiu, per obtenir de la manera més ràpida els permisos, i el laboral. “Ara s’ha d’anar molt més enllà perquè l’empresari tingui clar els drets i obligacions tant propis, de les empreses amb que interactua com dels ciutadans a qui s’adreça.” L’arribada de noves activitats i models de negoci ha provocat que “cada cop hi hagi més legislació i més especialitzada. És un procés imparable”. Manllevant el concepte “d’uberització de l’economia” emprat pel Copríncep Emmanuel Macron, explica que “tota la normativa relacionada amb l’emprenedoria avançarà i es flexibilitzarà per poder generar noves oportunitats de negoci. I l’assessor legal ha d’acompanyar l’empresari en aquest procés de canvi”.

En els processos de transformació digital adquireixen molt protagonisme totes les qüestions relacionades amb la protecció de dades, però també amb els mitjans de pagament o la fiscalitat internacional. “S’ha de fer un acompanyament global mitjançant gent experta”, conclou Badia.

El repte de la internacionalització i el mercat interior

En el nou ecosistema tenen un paper fonamental les empreses de capital forà, moltes de les quals natives digitals. “Un dels nostres objectius és ajudar a crear empreses i start-ups. Hem participat en el naixement de plataformes digitals de venda en línia de molts tipus de serveis”, explica Badia. El suport no es limita al vessant jurídic: “Anem més enllà. La funció és acompanyar aquestes empreses perquè coneguin la idiosincràsia del país.” El procés d’acostament a la Unió Europea obre un escenari diferent, també per als assessors legals. “Ara serà al revés –explica l’exdegà–, haurem d’acompa­nyar les nostres empreses que vulguin sortir a l’exterior per ajudar-les a identificar el que s’hi pot fer.” Andorra ja ha iniciat el procés d’harmonització de la seva legislació al cabal comunitari i aquest procés anirà a més els propers anys. “Incorporarem de facto molta normativa i l’hem de tenir treballada.” El bufet, integrat per set advocats i juristes, té precisament entre els seus objectius la creació d’un àrea especialitzada en dret comunitari.

tracking