ANDREU TOMÀS I GUILLEM TORRAS (AWESOME)

“És clau la col·laboració entre empreses en ciberseguretat”

Són els fundadors d’Awesome, empresa especialitzada en digitalització i ciberseguretat. Apunten que només “estem a les portes de la transformació real que viurà el país en els pròxims 10 anys”

Andreu TomàS i Guillem Torras, socis d'Awesome.

Andreu Tomàs i Guillem Torras, socis d'Awesome.FERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com descriurien l’estat actual de la digitalització al país i com afecta la vida quotidiana?

Tomàs: Hem tingut un avanç significatiu en els últims anys. La infraestructura tecnològica s’ha reforçat, els serveis digitals disponibles han augmentat i l’accés a la informació millora; però tot això també suposa riscos.

Donat l’èmfasi dels riscos cibernètics, com es maneja la seguretat en l’entorn digital d’Andorra?

Torras: La ciberseguretat és una prioritat i cal entendre-la com una inversió i no un cost. En el nostre cas, col·laborem amb moltes entitats públiques i privades per implementar mesures sòlides, que estiguin basades en millors pràctiques i estàndards internacionals.

I com és aquesta col·laboració entre empreses en termes de ciberseguretat?

Tomàs: Compartir informació sobre amenaces és clau, per això en aquestes iniciatives conjuntes sempre cal assessorament especialitzat. És una cooperació directa que contribueix significativament a la seguretat digital del país.

En l’àmbit de la digitalització, ha impactat l’economia?Hi ha beneficis en termes d’ocupació, serveis o noves oportunitats?

Torras:La digitalització permet impulsar sectors estratègics com el turisme, les finances o la salut. Tanmateix, encara ens trobem en l’avantsala d’aquest canvi i cal estar preparats per gaudir de beneficis com la major accessibilitat a serveis, la creació d’ocupació en àrees tecnològiques o la simplificació de molts tràmits.

I com s’aborda la necessitat d’educar i capacitar en habilitats digitals i de ciberseguretat?

Tomàs: Nosaltres ja treballem activament en programes de formació per reforçar les habilitats digitals de molts treballadors, però ens agradaria col·laborar també amb institucions educatives per continuar avançant com a país.

En aquest sentit, com s’està construint la confiança de les persones en l’ús de tecnologies digitals? Hi ha iniciatives per garantir que se sentin segures en utilitzar serveis en línia?

Torras:El nostre enfocament se centra a construir i mantenir la confiança. Implementem mesures sòlides de seguretat, eduquem els usuaris sobre les millors pràctiques i participem en iniciatives de transparència per garantir la privadesa i la confiança en l’ús de tecnologies.

Per acabar de cara al futur, quins creuen que seran els principals desafiaments en ciberseguretat i digitalització per a Andorra?

Tomàs: Ja podem anticipar molts desafiaments, com l’evolució de les amenaces cibernètiques. Cal fomentar la conscienciació sobre la ciberseguretat i la col·laboració en la identificació de possibles riscos emergents. La preparació conjunta és essencial.

tracking