COMÚ DE SANT JULIÀ

Josep Majoral: “L'e-administració agilitzarà els tràmits al ciutadà i al personal”

El cònsol major lauredià lidera una corporació que destinarà en els propers quatre anys més de 165.000 euros a implementar la digitalització en tots els àmbits de la corporació local.

Josep Majoral, cònsol major de Sant Julià de Lòria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el monogràfic de l’any passat explicava que el comú havia encarregat un estudi per analitzar els processos interns abans de procedir a la digitalització. Ja en tenen els resultats?

Sí. Ens van dir una mica el que ja sabíem: que tenim una administració molt poc digitalitzada en tots els sentits. Des de la signatura digital, passant pels tràmits ordinaris, tant els externs com els interns. L’administració electrònica ha de permetre facilitar la tramitació al ciutadà i també al personal del comú.

En quin moment es troba el comú pel que fa a la digitalització?

El primer que hem fet és un concurs públic per a l’adquisició de tot aquell material informàtic necessari, en segon lloc hem contractat una empresa externa per fer l’acompanyament de la implementació del projecte i també tenim suport jurídic per gestionar la informació, respectant la legislació en matèria de protecció de dades.

El comú va aprovar el 2 de novembre l’adjudicació d’una plataforma integral d’administració electrònica per als comuns de Sant Julià, Andorra la Vella i Ordino. Pot explicar aquest acord?

El funcionament dels comuns pel que fa a la tramitació és molt similar i l’objectiu d’aquesta entesa no és cap altre que l’optimització de recursos perquè junts el que fem és abaratir el cost del concurs. Vostè va dir que la digitalització havia de ser simètrica i de caràcter nacional.

Li consta com estan procedint d’altres administracions?

No exactament, però sí que tinc clar que cadascuna està fent el seu camí, tot i que penso que el millor hauria estat fer-ho tots plegats perquè llavors tots estaríem actuant al mateix ritme. Després pot passar que hi hagi problemes informàtics per incompatibilitats de programaris o bé d’altra índole. I per tant segueixo pensant que hauria d’haver estat un projecte nacional de les administracions, però no ho dic com a crítica, sinó com un punt de vista personal.

I per què no s’ha pogut fer?

Potser perquè hi havia comuns més avançats que d’altres. El proper és el darrer any de mandat.

Quina és la previsió d’implementació de la digitalització?

M’agradaria finalitzar el mandat amb tot el procés acabat des del punt de vista informàtic i que en el proper consolat ja es passi a la fase de posada en funcionament i sensibilització dels usuaris. Quins beneficis pot aportar a la ciutadania? Rapidesa, menys desplaçaments i, per tant, estalvi de temps, transparència, perquè tot queda registrat, i seguretat. Un pas tan important requereix una campanya d’informació intensa perquè la gent conegui la nova realitat.

Què tenen previst?

Un cop tot estigui en marxa és clar que la ciutadania ha de saber què pot fer i què no, i com he dit abans també ha de comportar un canvi d’hàbits de treball dels funcionaris. Ja s’està formant els treballadors? No estem en una fase de formació, sinó en una d’implicació perquè el treballador validi els processos de cada sol·licitud existent al comú.

tracking