'CAS BPA'
84 anys de presó pel ‘cas Gao Ping’
El Tribunal de Corts dicta 29 anys de reclusió ferma i 55 condicionals

.
Un any, vuit mesos i set dies després que el judici per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), coneguda com a cas Gao Ping, quedés vist per a sentència, ahir es va conèixer la resolució dels magistrats del Tribunal de Corts sobre un procés que es va iniciar, amb les qüestions prèvies, el 15 de gener del 2018. Corts ha dictat un total de 84 anys de presó, 29 dels quals ferms, i 55 condicionals. Les multes per a 18 dels 24 processats –sis d’ells han quedat absolts– s’enfilen fins als 65,8 milions d’euros. Cal recordar que el ministeri públic havia demanat un total de 141 anys de presó, tots ferms i per als 24 processats, i un total de 832 milions d’euros de multa, també per als 24 processats. Respecte als anys d’inhabilitació per exercir en el sistema bancari i financer andorrà, la Fiscalia havia sol·licitat al Tribunal de Corts un total de 240 anys i finalment s’han quedat en 135.
El principal encausat en el cas Gao Ping, l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, ha estat qui ha rebut la condemna més severa per part dels magistrats del Tribunal de Corts. Miquel, que va estar 22 mesos en règim de presó preventiva al centre penitenciari de la Comella, ha estat sentenciat a set anys de presó ferma, un menys dels que demanava la Fiscalia. Condemnat per un delicte major de blanqueig de diners, amb les circumstàncies específiques d’habitualitat i d’actuació dins el marc d’un establiment bancari, l’exconseller delegat de BPA haurà d’afrontar una multa de 30 milions d’euros. La pena està molt lluny de la que volia el ministeri públic que va demanar per a Miquel una sanció de 100 milions d’euros. L’exbanquer també ha estat condemnat a 10 anys d’inhabilitació per exercir en el sistema bancari i financer andorrà.
Qui va ser director adjunt de Banca Privada d’Andorra, Santiago de Rosselló, ha estat condemnat a sis anys de presó ferma, dos menys dels que demanava la Fiscalia, i a 12 milions de multa. La sanció que sol·licitava el ministeri públic per a De Rosselló era de 70 milions d’euros. Respecte a la inhabilitació, l’imputat no podrà exercir a Andorra durant deu anys. Com Miquel, l’exdirector adjunt de l’entitat intervinguda ha estat condemnat per un delicte major de blanqueig de diners, amb les circumstàncies específiques d’habitualitat i d’actuació dins el marc d’un establiment bancari.

Penes del Tribunal de Corts
Per aquest mateix delicte han estat penats onze processats més. Isabel Camino Sarmiento, exresponsable de compliment normatiu i prevenció de blanqueig de capitals de BPA, ha estat condemnada a cinc anys de presó ferma (el fiscal en demanava set), a pagar 5 milions d’euros de multa (el mininsteri públic en sol·licitava 70) i a 10 anys d’inhabilitació. Amaya de Santiago, gestora de carteres vinculades a Rafael Pallardó, el testaferro de l’empresari Gao Ping del qual el ministeri públic assegura que BPA va blanquejar 70 milions d’euros entre el 2008 i el 2011, també ha rebut una pena de cinc anys de presó ferma (se li’n demanaven set), 5 milions de multa (la petició era de 70 milions) i 10 anys d’inhabilitació. Per últim, Sergi Fernández, membre del Comitè de Prevenció del Blanqueig de Capitals de BPA i gestor de Pallardó, ha rebut la mateixa pena que Camino i De Santiago: 5 anys de presó ferma (la Fiscalia en demanava set), 5 milions de multa (se li’n sol·licitaven 70) i 10 d’inhabilitació.
A excepció de Francesc Xavier Domingo, que ha estat condemnat a un any de presó ferma més tres condicionals, la resta de penats, dotze, han rebut per part del Tribunal de Corts mesures de privació de llibertat condicional. Domingo també ha estat sancionat amb una multa de mig milió d’euros i deu anys d’inhabilitació. Josep Lluís Rivero ha estat condemnat a cinc anys de presó condicional, amb un termini de suspensió de la condemna de quatre anys, i a una multa de 2.100.000 euros, a més d’una inhabilitació per exercir en el sector financer durant cinc anys. Penes similars han rebut Antoni Calvente i Ignacio Cardiel, amb quatre anys de presó condicional i multes de 200.000 i 150.000 euros, respectivament. En el cas de Cardiel, la sentència inclou també una pena d’expulsió del Principat per un període de deu anys.
Francisco Javier Filoso i José González Frías han estat condemnats també a quatre anys de presó condicional, amb multes de 150.000 i 100.000 euros, i inhabilitació de cinc anys per a l’exercici de funcions en establiments bancaris. Esteve Garcia, condemnat amb les mateixes condicions, haurà d’afrontar una multa de 100.000 euros i una inhabilitació de cinc anys.
Els magistrats han absolt sis dels 24 processats pel ministeri públic
Pel que fa a Anna Maria Bermejo, el tribunal li ha imposat tres anys i sis mesos de presó condicional, una multa de 30.000 euros i una inhabilitació de cinc anys. Com a pena accessòria, també s’ha decretat la seva expulsió del Principat durant una dècada.
La resta de condemnats, cinc, han estat penats per un delicte major de blanqueig de diners, amb la circumstància específica d’actuació dins el marc d’un establiment bancari. Juan Cejudo Peña ha estat condemnat a cinc anys de presó condicional, amb un termini de suspensió de la condemna de quatre anys, una multa de 2.000.000 euros i una inhabilitació de cinc anys per a l’exercici de funcions en el sistema financer. La mateixa pena ha rebut Josep Antoni Rivero Carrizo, amb idèntica sanció econòmica i període d’inhabilitació.
En el cas de Josep Elfa Farré, la condemna és també de cinc anys de presó condicional, amb suspensió durant quatre anys, una multa d’1.000.000 euros i inhabilitació per un període de cinc anys.
Luis Pablo Laplana Moraes, per la seva banda, ha estat condemnat a cinc anys de presó condicional, amb una multa de 500.000 euros, inhabilitació durant cinc anys i una pena d’expulsió del Principat per deu anys.
La fiscalia demanava a Corts penes molts més elevades
Finalment, Mauricio Escribano Sánchez ha rebut una pena de tres anys i sis mesos de presó condicional, multat amb 15.000 euros, inhabilitat durant deu anys, i també se li ha imposat l’expulsió d’Andorra per un període de deu anys.
El Tribunal de Corts, d’altra banda, ha absolt sis dels processats. Es tracta de Xavier Mayol, Enrique Gracià, Francisco Miguel Martínez, Jaume Sansa, Joana Reolid i Amélie Pérez. La Fiscalia demanava per al primer sis anys de presó i 70 milions de multa, per al segon sis anys de presó i un milió d’euros de multa i per a la resta penes d’internament d’entre quatre i cinc anys ferms i un milió d’euros de sanció.
Les penes dictades no són fermes, ja que els condemnats poden recórrer al Superior.