'CAS BPA'

La resolució de Corts obre la porta a nous recursos per totes les parts

La fiscalia demanarà penes més dures i els condemnats rebaixar les imposades

Els advocats i els processats, asseguts esperant la sentència.Fernando Galindo

Joan Ramon Baiges
Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La sentència dictada pel Tribunal de Corts en relació amb la primera macrocausa derivada del cas BPA no és ferma. Tant els condemnats com el ministeri fiscal tenen ara la possibilitat de presentar recurs davant la sala penal del Tribunal Superior. Diversos advocats van confirmar ahir mateix que ja treballen en la preparació del recurs, una opció que, atesa la duresa de les penes imposades, és segura. La Fiscalia també podria recórrer, ja que les penes dictades són inferiors a les sol·licitades inicialment, sobretot pel que fa a alguns processats que han estat condemnats amb presó condicional i no ferma, com reclamava el ministeri públic. Tot apunta que el recurs del fiscal se centrarà en aquest punt i en l’argumentació jurídica de la responsabilitat penal atribuïda pel tribunal.

Així s’obre un nou període judicial, que podria allargar-se almenys dos anys més, segons estimacions dels lletrats. El recurs davant el Superior es presenta per escrit i es basa en qüestions de dret, no pas en una repetició del judici. Això implica que no es tornaran a escoltar testimonis ni declaracions, sinó que només intervindran els advocats i les parts per argumentar els motius de la impugnació. És un procediment més àgil, però no exempt de complexitat tècnica.

Aquest ha estat el procés més complex mai instruït a la justícia andorrana. La vista oral va durar 195 dies, amb una mitjana de sis hores per sessió. Van declarar 24 persones processades, 13 testimonis i 18 pèrits, i els informes finals es van exposar al llarg de 21 sessions. La sentència s’ha notificat en format digital a través d’una memòria USB, atesa l’extensió de 6.180 folis. El sumari principal supera els 54.000 folis i l’annex Emperador n’aporta més de 50.000 addicionals. El document incorpora un índex temàtic per facilitar-ne la consulta.

LA JUSTÍCIA MANTÉ OBERTA LA PEÇA MÉS COMPLEXA

El cas Landstreet, derivat de la causa BPA, continua la instrucció com un dels processos més complexos de la justícia andorrana. La Batllia investiga una presumpta estructura de blanqueig de capitals a través d’una societat panamenya creada el 2007, que hauria desviat més de 46 milions d’euros mitjançant factures falses i comissions il·lícites. Entre els processats hi figuren Joan Pau Miquel, els germans Cierco, Javier Escoda i Daniel García. El sumari inclou delictes com blanqueig, estafa, associació il·lícita i administració deslleial. La peça principal acumula més de 100.000 folis. La fiscalia dirigeix la investigació. El Tribunal ha de determinar si existia una caixa B dins de BPA i quines responsabilitats concretes tenen els antics gestors. Els acusats han començat a declarar.
tracking