CONSELL ECONÒMIC

La llei òmnibus entrarà en vigor en 15 dies

La cessió forçosa de pisos buits serà efectiva en sis mesos

Marsol al Consell Econòmic i Social, ahir.CEsteve

Àlex Ripoll
Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Aquest dimecres s'ha publicat al BOPA la llei Òmnibus, per la qual cosa entrarà en vigor en quinze dies a partir de demà, com es recull al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra. Pel que fa a la cessió forçosa de pisos buits, la llei es farà efectiva en sis mesos. 

Els Coprínceps no veuen que hi hagi “cap problema” referent a la inconstitucionalitat de la llei òmnibus. Ho va explicar la ministra d’Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, en declaracions posteriors al Consell Econòmic i Social (CES) celebrat ahir. Tot i les mesures que van arrossegar més cua, com la de la cessió de pisos buits i que Andorra Endavant va titllar d’inconstitucional, Marsol va afirmar que la llei és “molt garantista” i que s’han pres totes les salvaguardes per garantir la constitucionalitat, com ara amb la mesura de retornar els immobles als propietaris al cap de sis mesos si no es lloguen. La ministra va detallar que “els Coprínceps veuen que no hi ha problema” i s’espera que en les pròximes setmanes ratifiquin el text amb la seva signatura.

“Els Coprínceps han vist que no hi ha problemes constitucionals amb la llei òmnibus”
Conxita Marsol, Ministra de Treball

La validació dels Coprínceps servirà perquè entri en vigor la nova quota de treballadors per compte propi que va aprovar el CES. Marsol va apuntar que han autoritzat 125 places més per a aquelles societats que ja s’estiguessin tramitant abans de l’entrada en vigor de la llei. Després, s’obriran 200 places més, però sota la nova regulació. El nou text preveu que les societats d’inversió estrangera no tinguin dret a la residència de manera automàtica. Per tant, “primer s’haurà d’anar a Immigració, fer una reserva de la residència si hi ha quota, després anar a inversió estrangera, fer la inversió, muntar la societat, anar al notari i, en acabar, anar a recollir la residència”, va detallar Marsol. Tot i el canvi de normativa, Marsol va dir que no s’ha detectat un increment en les peticions abans de l’entrada en vigor de la llei òmnibus.

“Si els treballadors volen defensar els seus interessos, han d’anar units”
Gabriel Ubach, Secretari general de l’USdA

Pel que fa a la quota general, el CES va aprovar 900 nous treballadors, els mateixos que en l’última que va entrar en vigor fa sis mesos.

“Volem que es mantinguin uns criteris de representativitat i la lliure associació”
Iago Andreu, Director de la CEA
 

Més comitès d'empresa i convenis sectorials

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) està ultimant les propostes per modificar la Llei d’acció sindical i patronal. Marsol va avançar que “ben aviat”, en dues o tres setmanes, el sindicat presentarà les propostes a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), fet que serà el primer pas per arribar a “un acord de mínims” que espera que estigui enllestit enguany.

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va fer “una crida” a les grans empreses perquè es comencin a organitzar i apareguin comitès d’empresa i convenis sectorials. L’objectiu del sindicat és millorar el Codi de relacions laborals, però el canvi passa per impulsar convenis col·lectius i sectorials, que només es poden assolir “si tenim delegats dels treballadors i comitès d’empresa”, va apuntar Ubach. El líder sindical va apel·lar als treballadors, als quals va recordar que “si volen defensar els seus interessos han d’anar units”, i va oferir els serveis de l’USdA per acompanyar-los en el que faci falta.

Per la seva banda, la CEA va estar d’acord amb la necessitat d’augmentar la representació dels treballadors i, tot i que el director, Iago Andreu, va apuntar que la proposta de canvis sobre la llei “pertoca a les organitzacions sindicals”, la patronal està treballant en l’àmbit intern “per veure quines són les propostes que es podrien fer”.

Patronal i sindicat estan alineats en la necessitat d’augmentar la representació, però la CEA va marcar línies vermelles “clares”. Andreu va apuntar que “es mantinguin uns criteris de representativitat”, és a dir, que els treballadors siguin realment representants de l’empresa i del sector, i que es mantingui la “lliure associació”, i que els representants no hagin de formar part necessàriament d’un sindicat per postular-se.

Un treballador en un taller.Fernando Galindo

CANVIS PERQUÈ EMPRESES PETITES NO INFORMIN DE LA BRETXA

Les empreses hauran d’entregar les dades de la bretxa salarial de l’any 2024 abans del 31 de març, però Govern està estudiant si cal aplicar alguna modificació perquè les empreses més petites –d’un o dos treballadors– no hagin de fer aquest tràmit. Conxita Marsol va detallar que aquestes entitats “no aporten dades gaire rellevants en aquest aspecte”, i que l’important és que siguin les grans empreses les que comparteixin la informació.

Marsol també va posar en relleu que un percentatge molt elevat d’empreses ja han complert aquest requeriment. També va recordar que aquelles companyies que no ho facin dins del termini establert s’exposaran a sancions.

La responsable d’Economia i Habitatge va manifestar que durant la reunió del Consell Econòmic i Social s’havia tractat la qüestió i va explicar que una de les possibilitats és que la CASS “faciliti aquestes dades”, ja que “ja les té i, per tant, potser no caldrà que ho demanem a les empreses”, sinó que hi podria haver aquest traspàs d’informació entre administracions. “Estem buscant la fórmula”, va manifestar Marsol, que va defensar la importància que l’executiu tingui aquesta informació, però amb un sistema que sigui “més fàcil” per a totes les parts implicades.
tracking