Menjar saludable per a les festes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En dies d’àpats copiosos i coincidint amb l’arribada d’un nou any, és el moment de seguir oferint consells per gaudir plenament del menjar sense empatxos i proposar-se noves fites alimentàries per millorar la salut de cara a l’any vinent. Aquí van uns quants consells:

Amanida d’amargs: acompanyar els plats amb una mescla d’escarola, endívia, ravenets, all picat fi, magrana, oli d’oliva verge i vinagre de poma no pasteuritzat.

Salses digestives: el complement ideal per acompanyar els plats greixosos. Poden estar fetes a base de gingebre ratllat, ravenet o nap cru picant i amanides amb vinagre de poma no pasteuritzat (que té enzims digestius) i salsa de soja. Si els greixos segueixen posant-se’ns malament, podem acompanyar el menjar amb una cullerada sopera de lecitina de soja, que emulsiona i afavoreix la digestió.

Fruita fresca: la millor opció per a les postres, ja que després d’un àpat contundent s’agraeixen opcions refrescants i lleugeres. Procureu servir-la en porcions menudes i individuals. La pinya i la papaia ajuden a fer millors digestions.

Racions petites: sempre hi ha la possibilitat de repetir si el comensal ho vol. Tot aliment que quedi al plat acabarà a les escombraries. Per això, calen racions petites per evitar el malbaratament d’aliments.

Infusions d’herbes digestives: són molt reconfortants després dels àpats. Per exemple, la camamilla, la marialluïsa, el poliol... poden servir per fer la sobretaula.

Planificar la quantitat: si la celebració es fa a l’hora de dinar, proposar esmorzars i sopars lleugers, i a l’inrevés.

Sortir a passejar: és molt recomanable fer-ho abans o després dels àpats i, si podeu, aprofiteu per fer servir les escales en lloc de l’ascensor.

Propòsits per gaudir d’una millor salut: no fumar, reduir el consum d’alcohol, prioritzar la qualitat a la quantitat, deixar de banda els refrescos, els sucs comercials i els dolços industrials, limitar els aliments transformats, menjar hortalisses i fruita cada dia, fer més exercici, reduir l’estrès i gestionar millor les emocions.

Algunes receptes:

VERDURES AMB ROMESCO

INGREDIENTS

Per a les verdures:

Hortalisses fresques com pastanaga, pebrot vermell i verd, api, ceba tendra...

Per al romesco:

-Mitja cabeça d’alls escalivats

-6 tomàquets escalivats

-2 pebrots escaldats

-30 grams de fruits secs tor­rats (ametlles i avellanes)

-Mitja culleradeta de pebre vermell dolç

- Oli d’oliva verge i vinagre

- Sal i pebre

ELABORACIÓ

Per fer el romesco, introduïu en una batedora els tomàquets sense pell ni llavors, els alls pelats, la polpa dels pebrots, els fruits secs tor­rats i el pebre vermell. Tritureu-ho tot i afegiu-hi l’oli d’oliva, el vinagre, la sal i el pebre. Per fer les verdures, renteu-les i talleu-les en forma de bastons de la mateixa mida. Saleu-les una mica i serviu-les amb la salsa de romesco per anar-les sucant.

XAMPINYONS FARCITS

INGREDIENTS

- 8-12 xampinyons mitjans

- Mitja pastanaga

- Mig carbassó

- 1 tros petit de col verda

- Oli d’oliva

- Sal

- Pebre

ELABORACIÓ

Talleu els troncs dels xampinyons i buideu-los una mica. Renteu i piqueu els troncs. Peleu la verdura i piqueu-la ben menuda. En una paella, salteu-la amb els troncs picats, salpebreu-ho i reserveu-ho. Feu els xampinyons sencers amb un polsim de sal i un raig d’oli en una paella a foc viu fins que es daurin pels dos cantons. Ompliu-los amb les verdures.

TE DE NADAL

INGREDIENTS

- Te verd

- 1 branca de canyella

- 1 pessic de gingebre en pols

- 1 toc de pell de taronja ecològica ratllada

- Unes gotetes de suc de poma

- 2 ametlles

- 2 litres d’aigua calenta

ELABORACIÓ

Escalfeu l’aigua a 90 graus, apagueu el foc i introduïu-hi tots els ingredients: el te verd, que és diürètic; la branca de canyella, que és digestiva; el pessic de gingebre en pols, que també és digestiu i calmant; el toc de pell de taronja ecològica ratllada; les gotetes de suc de poma, que és un estimulant hepàtic, i les dues ametlles. Un cop tot a dins i barrejat, deixeu-ho infusionar durant dos minuts. El resultat té gust de galeta. Aquest te és ideal per servir després de qualsevol celebració durant les festes de Nadal.

tracking