Conèixer el iogurt (II)

El iogurt ideal es el que s’apropa més a aquesta composició nutricional: 3% de greixos, 4% de sucre, 3% de proteïnes.

Conèixer el iogurt (II)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Com és el iogurt ideal?

El iogurt ideal es el que s’apropa més a aquesta composició nutricional: 3% de greixos, 4% de sucre, 3% de proteïnes.

El iogurt sempre és millor triar-lo amb llet sencera, per aprofitar-ne la vitamina D i el poder saciant. Només en cas de dietes molt restrictives o colesterol alt triarem iogurts descremats o llets vegetals. És important que sigui natural per evitar additius com ara edulcorants o colorants, de proximitat, i en un envàs respectuós amb el medi ambient.

Tipus de iogurt

–Líquids: indicats per a persones que tenen poca gana i necessiten alimentar-se (gent gran, nens amb baix pes, nens esportistes), millor entre hores o després de l’activitat física.

–Enriquits amb proteïna: per a esportistes, gent gran o persones que no arriben a la proteïna suficient menjant carn, peix o ous.

–Enriquits amb vitamina D: indicats en casos d’osteoporosi, per a persones que mengen poc làctic o en casos de processos inflamatoris.

–Llets fermentades: en casos de flora intestinal debilitada, defenses baixes, processos de descomposició o presa d’antibiòtics.

–Llets vegetals: per vegans, al·lèrgics o intolerants a la llet de vaca o a la lactosa, o pacients amb problemes de pell.

–Iogurt grec o skyr: són saciants i resulten interessants per esmorzar o a mitja tarda. Són rics en proteïna tots dos, la diferència és que el grec conté més greix.

Què hi posem de guarnició?

–Canyella: per accelerar el metabolisme i controlar els nivells de sucre en sang.

–Llavors: de lli, xia, sèsam... per controlar el restrenyiment, el colesterol i els triglicèrids. Indicat durant la menopausa.

–Fibra: civada o segó de blat per regular el restrenyiment.

–Fruita seca o crema de fruits secs (cacauet): ideal per a esportistes i millorar el sistema neuronal.

–Mel: interessant si és de qualitat. Si no, millor utilitzar xarop d’agave o nectum d’avet.

–Melmelada: millor casolana o si no compota o fruita fresca.

RECEPTA

SALSA TZATZIKI Salsa grega per acompanyar amanides, patates al forn, peix... Ingredients –1 tassa de iogurt grec –1 cullerada de suc de llimona –1 cullerada d’anet fresc picat o menta –1 gra d’all gran picat –2 c. s. d’oli d’oliva –½ culleradeta de sal –½ tassa de cogombre Elaboració: barregem els ingredients en una batedora. Posem la salsa en un altre recipient, la cobrim i la refredem una hora a la nevera.

* KATIA DURICH

Dietista col·legiada 0706

tracking