Dieta contra el cansament (I)

La manca de nutrients alenteix el metabolisme

La deshidratació, la manca d'hores de son o la falta d'exercici poden ser causes del cansament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després de la pandèmia de la covid-19, de l’astènia i de les al·lèrgies primaverals, molts de nosaltres continuem arrossegant un cansament que, malauradament, acabem normalitzant. Però anar sempre cansats i arrossegant-nos, és normal?

Analitzem-ne les possibles causes:

Deshidratació. La falta d’hidratació redueix el rendiment intel·lectual i físic, penseu que la pèrdua de líquids superior només a l’1% del pes corporal disminueix la força i augmenta la freqüència cardíaca.

Alimentació desequilibrada. La manca de nutrients com el ferro, la vitamina B12, o la vitamina C poden alentir el funcionament del metabolisme.

Manca d’hores de son. La quantitat i la qualitat del son són importants, ja que es relacionen directament amb un bon funcionament cognitiu i poden desenvolupar algunes patologies, sobretot neurològiques, com Parkinson, Alzheimer, TDAH...

Excés d’estrès. Ja no tenim pics d’estrès, sinó un estrès continu que ens provoca estrès oxidatiu al cos.

Falta d’exercici físic. Per molt que sembli contradictori, com més ens movem més ens activarem!

Hi ha una sèrie de nutrients clau a tenir en compte:

EL MAGNESI contribueix a fer que el sistema nerviós funcioni de manera correcta; a més de mantenir una bona salut cardíaca, estimula la funció mental. Ajuda a reduir la fatiga i el cansament reforçant articulacions i tendons i relaxant els músculs. En esportistes redueix rampes i tensions, i resulta indispensable per sintetitzar i metabolitzar la vitamina D, antiinflamatòria i antidepressiva.

Les fonts alimentàries riques en magnesi que tenim són les pipes de gira-sol o de sèsam –torrades o moltes, per millorar-ne l’absorció–, fruits secs com les avellanes, cereals integrals com l’arròs i verdures de fulla verda com els espinacs, entre d’altres. Si decidim suplementar-nos és millor en forma de citrat de magnesi, i les dosis recomanades serien entre 300 i 400 mg/dia.

EL FERRO exerceix funcions vitals. La més important és el transport d’oxigen incorporat amb la respiració (contribueix a la formació de glòbuls vermells i hemoglobina) cap a diferents teixits de l’organisme. Altres funcions que cal destacar són el potencial efecte antioxidant, el suport a la funció cognitiva i al metabolisme energètic normal, a més d’ajudar a disminuir el cansament i la fatiga.

Les fonts alimentàries són la carn vermella, els llegums, el peix blau, el rovell de l’ou, les verdures de color verd fosc, la remolatxa, la clorel·la o l’espirulina, fonts riques en ferro i en clorofil·la.

*KATIA DURICH

Dietista col·legiada 0706*

tracking