Alimentació i estat d'ànim
Està demostrat que, per exemple, cada cop més la falta de sol influeix en l’assimilació de vitamina D que a la vegada influeix en el nostre estat anímic
Serà l’arribada de la primavera que ens altera o els canvis de temperatura o la falta de sol o l’estrès diari que ens desequilibra la dieta? Doncs tot una mica… Està demostrat que, per exemple, cada cop més la falta de sol influeix en l’assimilació de vitamina D que a la vegada influeix en el nostre estat anímic.
Tot i que el cervell només representa el 2-3% del pes corporal total, és responsable del consum del 20% de l’energia que extraiem dels aliments. El seu funcionament requereix glucosa i altres nutrients per al seu funcionament. Una alimentació desequilibrada pot produir carències específiques de vitamines o minerals que es manifesten mitjançant símptomes o sensacions com apatia, irritabilitat, nerviosisme, cansament, falta d’atenció, fallades de memòria, de concentració i, fins i tot, depressió.
ELS HIDRATS DE CARBONI, FONT D’ENERGIA!
La glucosa, important mantenir-la estable en sang. Això s’aconsegueix consumint cada 3-4 hores aliments rics en hidrats de carboni complexos (com ara pa, arròs i altres cereals, pasta, patates i llegums) i simples (com ara fruites, sucre, mel i aliments dolços en general). S’aconsella que els hidrats de carboni complexos prevalguin sobre els simples perquè permeten que la glucosa s’alliberi gradualment. També convé trencar el dejuni nocturn amb un bon esmorzar, ja que una hipoglucèmia mantinguda durant hores pot ser la causa del nerviosisme, el cansament, la falta de concentració o marejos! No intenteu enga-nyar el vostre cervell amb edulcorants que donen sensació de dolç però no sacien. Ho pagareu car al vespre-nit!
EL TRIPTÒFAN
La serotonina, també anomenada hormona de l’humor, és un neurotransmissor relacionat amb el son saludable, l’estat d’ànim i el bon humor, i la seva concentració al cervell és directament proporcional a la concentració de triptòfan en el plasma i el cervell. El triptòfan és un component de les proteïnes que ha de ser aportat necessàriament a través de l’alimentació i mitjançant un procés químic conjuntament amb vitamina B6 es transforma en serotonina.
Els aliments rics en triptòfan són: ous, lactis, peixos, carns, llegums (soja), fruits secs, fruites (plàtan, pinya, alvocat).
VITAMINES DEL GRUP B
Les vitamines del grup B són les que més influeixen en el bon funcionament del cervell i del sistema nerviós en conjunt. On les trobem? soja fresca, germen de blat, carns (vísceres), peixos (sobretot peix blau), ous (sobretot el rovell), fruits secs, llegums, cereals integrals, especialment en l’avena, formatges curats, llevat de cervesa.
GREIXOS SÍ, PERÒ DE QUALITAT!
Els àcids grassos essencials i fosfolípids són necessaris per al desenvolupament i el funcionament del sistema nerviós i del cervell per la seva abundància en la membrana de les neurones. Una aportació adequada d’àcids grassos essencials s’aconsegueix consumint oli de llavors, fruits secs, germen de cereals, alvocat, margarina 100% vegetal, cereals integrals, soja i oli de fetge de bacallà, rovell d’ou o complements dietètics com l’oli d’onagra.
FERRO
Les cèl·lules cerebrals utilitzen ferro per al seu funcionament normal a qualsevol edat i aquest mineral intervé en la funció i la síntesi de neurotransmissors. Per això, la deficiència en ferro es relaciona amb una menor capacitat de concentració, d’atenció i de memòria i un rendiment escolar o laboral més baix. Els aliments més rics en ferro són: cloïsses, escopinyes, peix blau, carns vermelles, vísceres (fetge, ronyó), botifarra, germen de blat, llegums, fruits secs o cereals integrals, algues (spirulina...). Els aliments vegetals contenen ferro de menor absorció per a l’organisme. Combinant-los amb aliments rics en vitamina C o amb proteïnes augmentarem la seva absorció!
EXCITANTS I RELAXANTS
L’estimulant per excel·lència és la cafeïna, present en el cafè, el te (teïna), les begudes de cola, el cacau i la xocolata. El ginseng també és un potent excitant i s’afegeix a begudes estimulants. Així mateix, l’alcohol que contenen en més o menys quantitat les begudes alcohòliques altera el sistema nerviós perquè és un potent tòxic per a les neurones. Les substàncies estimulants exciten però no nodreixen i, encara que momentàniament poden proporcionar certa ajuda, el seu ús continuat i exagerat acaba produint desgast nerviós, esgotament i falta d’adaptació a l’estrès.