Després de la pandèmia de la covid-19, de l’astènia i de les al·lèrgies primaverals, molts de nosaltres continuem arrossegant un cansament que, malauradament, acabem normalitzant. Però anar sempre cansats i arrossegant-nos, és normal?
Analitzem-ne les possibles causes:
–
Deshidratació. La falta d’hidratació redueix el rendiment intel·lectual i físic, penseu que la pèrdua de líquids superior només a l’1% del pes corporal disminueix la força i augmenta la freqüència cardíaca.
–
Alimentació desequilibrada. La manca de nutrients com el ferro, la vitamina B12, o la vitamina C poden alentir el funcionament del metabolisme.
–
Manca d’hores de son. La quantitat i la qualitat del son són importants, ja que es relacionen directament amb un bon funcionament cognitiu i poden desenvolupar algunes patologies, sobretot neurològiques, com Parkinson, Alzheimer, TDAH...
–
Excés d’estrès. Ja no tenim pics d’estrès, sinó un estrès continu que ens provoca estrès oxidatiu al cos.
–
Falta d’exercici físic. Per molt que sembli contradictori, com més ens movem més ens activarem!
Hi ha una sèrie de nutrients clau a tenir en compte:
EL MAGNESI contribueix a fer que el sistema nerviós funcioni de manera correcta; a més de mantenir una bona salut cardíaca, estimula la funció mental. Ajuda a reduir la fatiga i el cansament reforçant articulacions i tendons i relaxant els músculs. En esportistes redueix rampes i tensions, i resulta indispensable per sintetitzar i metabolitzar la vitamina D, antiinflamatòria i antidepressiva.
Les fonts alimentàries riques en magnesi que tenim són les pipes de gira-sol o de sèsam –torrades o moltes, per millorar-ne l’absorció–, fruits secs com les avellanes, cereals integrals com l’arròs i verdures de fulla verda com els espinacs, entre d’altres. Si decidim suplementar-nos és millor en forma de citrat de magnesi, i les dosis recomanades serien entre 300 i 400 mg/dia.
EL FERRO exerceix funcions vitals. La més important és el transport d’oxigen incorporat amb la respiració (contribueix a la formació de glòbuls vermells i hemoglobina) cap a diferents teixits de l’organisme. Altres funcions que cal destacar són el potencial efecte antioxidant, el suport a la funció cognitiva i al metabolisme energètic normal, a més d’ajudar a disminuir el cansament i la fatiga.
Les fonts alimentàries són la carn vermella, els llegums, el peix blau, el rovell de l’ou, les verdures de color verd fosc, la remolatxa, la clorel·la o l’espirulina, fonts riques en ferro i en clorofil·la.
*KATIA DURICH
Dietista col·legiada 0706*