Medi Ambient

Els ramaders expressen "preocupació" per la presència de l'os a zones habitades

L'associació afirma que "el risc de la seva possible interacció s'amplia a la població en general"

Zona de La Cortinada on va aparèixer l'os aquest matí

Zona de La Cortinada on va aparèixer l'os aquest matíFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

L'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA) ha emès un comunicat expresssant preocupació davant la presència d'un os a la Cortinada. El col·lectiu assegura que el fet que les imatges de l'os hagin estat captades en una parcel·la adjacent a la carretera general i en una zona molt propera als habitatges, "fa prendre consciència sobre el fet que -l'animal- no evita les zones habitades i que no es mourà únicament per les zones allunyades d'alta muntanya que tothom preveia". És per això que alerten del fet que "el risc de la seva possible interacció s'amplia més enllà dels ramaders, on s'inclouen sense dubte els apicultors, estenent-se a la població en general".

Segons informa l'asssociació, des del cos de banders s'ha informat oportunament el sector, seguint el protocol establert i consensuat amb l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, i aviat estarà enllestit el reglament relatiu als possibles danys i perjudicis que poden causar les espècies de fauna protegides amb grau igual o superior a 'en perill d'extinció' a l'agricultura i la ramaderia, que inclouen, entre altres, l'os i el llop. "Veure l'os, però, deambular pels rebaixants, on es troba actualment el bestiar de renda i que, fins a la data, es consideraven zones segures, tot just abans de començar el seu desplaçament cap a l'alta muntanya, no deixa de constituir un motiu de preocupació per al sector ramader", afegeixen.

L'APRA conclou afirmant que la previsió és que aquestes imatges siguin cada cop més freqüents, ratificant la presència habitual de l'os al territori, el que comporta aprendre a conviure amb ell. "El que ara queda clar, veient-lo passejar-se a tocar de les nostres cases, és que no es tracta d'un repte únicament per als ramaders, sinó d'un nou escenari per a tota la població andorrana", finalitzen.

tracking