CC manté l'hegemonia a la Massana

La candidatura de Sansa s’endú el 58,7% dels vots i aconsegueix deu consellers

CC manté l'hegemonia a la Massana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ciutadans Compromesos (CC), en coalició amb Demòcrates per Andorra (DA) més independents, tornarà a governar a la Massana. Així ho van dictar ahir els electors, que es van decantar per la dupla d’Eva Sansa i Roger Fité per esdevenir cònsol major i cònsol menor, respectivament. A diferència de fa quatre anys, quan només es va presentar una llista a la Massana, la de Ciutadans Compromesos, la presència d’una segona candidatura no va canviar el panorama dels darrers dotze anys i el partit hegemònic tornarà a governar per quart mandat consecutiu.

I ho farà amb deu consellers comunals (a més de Sansa i Fité entren al comú Mònica Solé, Agustí Garcia, Elisabet Rossell, Marc Jové, Kevin Poulet, Alexia Verdaguer, Roc Viñals i Marcio Costa). A l’oposició, Amb Seny tindrà dos consellers, els caps de llista Guillem Forné i Laura Bragança, penalitzat per l’actual sistema electoral.

Les urnes es van tancar a les set de la tarda amb una participació del 59,51%. Van ser 2.114 d’uns cens de 3.552 les persones que van decidir introduir el vot a l’urna. La participació va ser vuit punts superior a la del 2019, quan van votar el 51,13% dels electors. En uns comicis en què la participació total ha baixat dos punts respecte a la de fa quatre anys, l’augment de votants a la Massana s’explica per la presència de dues candidatures. El fet de poder triar ha comportat una caiguda en picat dels vots en blanc (van ser 589 el 2019 pels 159 del 2023) i del vot nul (97 fa quatre anys, 60 enguany).

La candidatura conjunta de CC+DA+independents no va patir durant l’escrutini. De bon començament es va veure que guanyaria amb facilitat els seus rivals d’Amb Seny. Amb 1.113 vots aconseguits, es va endur el suport del 58,73% de l’electorat massanenc. La candidatura rival, encapçalada per Guillem Forné, va arreplegar només 782 vots, el 41,27%. Disset punts de diferència en total.

No són del tot dolents els resultats de la candidatura nova, que es presentava com l’opció dels que no es veien representats per la llista hegemònica, si es comparen amb les darreres eleccions en què hi va haver més d’una candidatura a la Massana, el 2015. En aquells comicis, Ciutadans Compromesos es va endur el 77,5% dels vots, mentre que la candidatura de DA va arreplegar el 22,4% dels sufragis. Si anem al 2011, el primer cop que Ciutadans Compromesos es va presentar a les eleccions, en aquells comicis es va imposar amb el 48,3% dels vots. Moviment Massanenc va aconseguir el 36,6% dels sufragis i el PS, només el 15,07%.

La victòria de la coalició, que comptava amb el suport de la maquinària demòcrata, no ha de sorprendre. Sobretot tenint en compte que amb el programa electoral a la mà les diferències amb els rivals d’Amb Seny eren molt poc significatives. Durant la campanya només han rivalitzat per l’heliport nacional a la Caubella. Els primers mostrant-se totalment d’acord amb la infraestructura pensada pel Govern i els segons amb diferència de criteris dins la mateixa candidatura. Uns s’oposaven pel replantejament de la infraestructura que ha reduït la capacitat de les aeronaus i d’altres per l’afectació al bosc de la Caubella.

Les dues candidatures estaven d’acord amb la necessitat de reformular el pla d’ordenació urbanística. Quina repercussió tindrien els estudis de càrrega en aquesta nova planificació era l’únic que els dividia. En la resta de problemàtiques de la parròquia, solucions més o menys similars. També amb l’habitatge.

REACCIONS

"SERÉ LA CÒNSOL MAJOR DE TOTS ELS MASSANENCS"

EVA SANSA. LA CAP DE LLISTA DE CC va assegurar que “seré la cònsol major de tots, no només dels que m’han votat. Tindré sempre obertes les portes del comú”. Va afirmar que “hem presentat un projecte sòlid i el que hem transmès en aquests 12 anys és molta estabilitat”, i va indicar “que continuarem treballant els pròxims quatre anys per aquesta estabilitat i vetllant pel benestar de tots els ciutadans”.

"FAREM UNA OPISICIÓ EL 100% CONSTRUTIVA"

GUILLEM FORNÉ. EL CANDIDAT D’AMB SENY va admetre que no eren els resultats esperats, però també que estaven molt contents per haver aconseguit el 42%. “Ens vam presentar perquè estiguessin representades totes les sensibilitats de la parròquia, ens posem a disposició d’ells”, va assenyalar Forné, que va lamentar el 40% d’abstenció. “Farem una oposició el 100% constructiva; tenim molt a aportar”.

FA 4 anys.

tracking