Govern anul·la el contracte per la llei d'actius digitals

L'executiu fa marxa enrere i deixa sense efecte l'adjudicació al bufet Cases&Lacambra per a les esmenes de la normativa

El ministre Portaveu, Eric Jover, en la compareixença d'aquesta tarda.SFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern ha anunciat aquesta tarda que anul·la la contractació del bufet Cases&Lacambra de l'adjudicació per elaborar les esmenes a la llei d'actius digitals que havia generat una forta polèmica pel paper de l'executiu en la redacció d'aquest text. L'executiu informa en un comunicat que el consell de ministres deixarà sense efecte demà l'edicte publicat al BOPA la setmana passada per contractar el despatx d'advocats per un import de 75.000 euros que el ministre Eric Jover va afirmar que corresponia a un assessorament.

El Govern assenyala que l'anul·lació de l'adjudicació "s'ha adoptat amb la voluntat que siguin les institucions públiques del sector financer que, si ho consideren escaient, facin arribar la informació oportuna al voltant d'aquesta Llei al Consell General per tal que els grups parlamentaris puguin desenvolupar la seva tasca al voltant del text normatiu". L'oposició havia acusat l'executiu d'invasió de competències perquè l'elaboració de les esmenes correspon als consellers i el Govern I respon a les acusacions en el comunicat fet públic aquesta tarda assegurant que "en cap cas tenia la voluntat d'anar més enllà de les seves competències". I afegeix que la contractació es feia amb "l'objectiu d'aprofundir sobre aspectes tècnics, com ara l'encaix amb la normativa andorrana, amb les directives europees associades al sector financer i amb les normes de lluita contra el blanqueig de capitals d'aquest text tan específic".

L'executiu exposa que el març passat va donar el criteri favorable a la llei de la representació digital d'actius mitjançant l'ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain i que llavors es preveia que "conjuntament amb l'Autoritat Financera Andorrana i la Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra, hauria d’aportar informació addicional a aquesta normativa als grups parlamentaris per tal que aquests consideressin o no fer esmenes al text". És en aquest context que el Govern defensa que va contractar el bufet per "aportar informació complementària als grups parlamentaris a fi que puguin, si ho consideren oportú, esmenar l'actual proposició per assolir els beneficis que pretén minimitzant-ne els riscos".

Aquesta decisió ha generat reaccions. La consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha estat una d'elles "Celebro que el Govern hagi rectificat, reconeixent de fet amb aquesta actuació que s’havia passat a nivell de les seves competències. De fet Govern no podia intervenir a nivell d’una proposició de llei. És essencial respectar les competències de cada institució", ha dit. Per la seva banda, el líder socialdemòcrata Pere López ha considerat insuficient deixar sense efecte l'adjudicació a Cases&Lacambra i ha demanat la retirada de la proposició de llei. El grup vol que el Govern presenti un projecte de llei.

tracking