operació cautxú

Gea va rebre 645.000 euros sense justificar

El directiu i una mercantil on era majoritari van rebre diners de proveïdors dels camps de futbol, xecs de la federació i per la targeta de crèdit

Gea va rebre 645.000 euros sense justificar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) va rebre de l’entitat sense justificar 645.096 euros amb ingressos que es van fer a nom propi i al de la societat (Concept Temps Lliure S.L.) on té el 51% de les accions i on el seu soci és un dels proveïdors de la FAF. L’aute de processament recull quatre operatives diferents per les quals va rebre els diners dins del període analitzat entre el 2012 i el 2018. Val a destacar, però, que hi ha algunes de les operacions que han estat matisades en les declaracions posteriors a l’aute de processament.

La primera operativa està vinculada als pagaments que ha fet la federació a “empreses especialitzades en la construcció i subministrament de materials per a equipaments esportius”. Entre aquestes empreses n’hi ha que “sense justificació documental de les operacions, ni de vinculació comercial aparent, trameten al seu torn fons a Gea a través d’una societat andorrana (Concept Temps Lliure S.L.)”. En aquesta mercantil on Gea té el 51% el seu soci és Jesús García Casarubios, que alhora és l’accionista majoritari i administrador únic de l’empresa espanyola Occión Diseño y Tiempo Libre S.L. radicada a Ciudad Real. La federació andorrana va fer transferència a l’empresa de Ciudad Real per valor de 462.773 euros. I al mateix temps l’empresa espanyola va fer transferències a Concept Temps Lliure de 77.580 euros. García Casarubios i la seva dona, Cristina Castro Cerrato, van percebre també xecs amb càrrec al compte de la federació per valor de 9.570 euros el primer i 4.778 la segona.

Dos proveïdors més

L’empresa de Saragossa Obras y Contratas de Espacios Verdes S.L. va rebre de la federació dues transferències per valor de 110.254 euros. La societat espanyola en aquest mateix període va trametre a la societat de Gea i Casarubios 43.587 euros. Aquesta transferència està ressenyada al banc com a “Comisión campo”. La FAF va fer dos pagaments més a l’empresa de Saragossa per un import de 24.675 euros. La mercantil belga Lano Sports NV va ser beneficiària de pagaments de la federació per valor de 128.149 euros i va fer un traspàs a la societat on Gea és majoritari per un import de 29.808 euros.

La segona entrada de diners sense justificar prové dels 81 xecs nominatius o al portador que va rebre Gea de la federació entre el 2012 i el 2018 per un valor de 275.163 euros. L’aute de processament indica que “atenent al volum de xecs i les quanties, es desprèn que no corresponen a dietes o altres acomptes per despeses professionals” i “a més a més no s’han trobat en els comptes analitzats els justificants de les despeses”.

Compres personals pagant la FAF

La tercera via per la qual s’acusa Gea d’apropiació indeguda arriba per pagaments “mitjançant les targetes de crèdit al seu nom i amb càrrec a comptes de la Federació Andorrana de Futbol. L’import global de les despeses se situa en 121.953 euros, “principalment en reintegraments en efectiu en caixers espanyols o càrrecs de difícil justificació (perfumeria Júlia, Hugo Boss, Atelier Llibres Jurídics...)”. En l’escorcoll que es va fer al domicili de Gea “s’ha pogut trobar nombroses peces de roba de la marca Hugo Boss” i llibres jurídics. Respecte als reintegraments, l’aute estableix que “tampoc guarden cap relació socioprofessional” amb la federació.

La quarta pota dels cobraments sense justificar arriba per xecs rebuts de la societat andorrana Oficina Tècnica Topogràfica SLU, on l’administrador únic i soci és José García López, tresorer de la federació i que està empresonat acusat dels mateixos càrrecs que Gea: apropiació indeguda, administració deslleial i defraudació a la CASS. La societat del tresorer va rebre fons de la federació per valor de 301.741 euros corresponents al pagament “per la localització de terrenys per a la construcció de camps de futbol i supervisió de treballs d’obra, tot i que a nivell bancari aquests cobraments no han estat justificats documentalment”. García López i la seva societat van percebre de la federació o de moviments que poden estar relacionats amb pagaments de la FAF 463.356 euros, dels quals una part no està justificada.

Pagaments injustificats

El tresorer va ingressar 20.270 euros de la societat andorrana Gamma 2006 SLU, que encara que té com a soci i administrador únic Juan Pulido Bonet, tenia el mateix García com a soci i president en el moment en què va percebre aquestes quantitats. Gamma 2006 va ingressar 55.751 euros provinents de la federació quan “no existeix una relació comercial aparent entre la FAF i Gamma 2006 SLU”. El tresorer també va percebre 8.000 euros de la societat Concept Temps Lliure, on Gea era majoritari.

La investigació ha determinat que García també ha percebut “xecs de la FAF que no sempre correspondrien a justificacions laborals o comercials”. Eren al portador o nominatius i es pagaven en comptes de la federació. En total, n’hi ha 47 amb un import global de 122.145 euros. A més, hi ha una transferència feta des del compte de la federació a un compte “obert per García a l’entitat espanyola Caixa Catalunya per un import d’11.200 euros”.

L’aute recorda que la federació està dirigida a nivell executiu per Tomàs Gea com a secretari general, que “porta la comptabilitat de la FAF, proposa els pagaments i els cobraments”. Gea cobrava 5.673 euros mensuals de l’entitat, però a banda tenia la remuneració que li pagava la UEFA com a membre del comitè de disciplina. S’han trobat nombrosos xecs amb terceres persones com a beneficiàries i pagades des de comptes de la FAF que podrien ser salaris no declarats a la CASS i signats per Gea, García i el president Víctor Santos Domingos.

tracking