Reportatge

Millor sanitat, més càncer

Andorra és un dels països amb millor sanitat del món, segons diversos estudis, i aquest podria ser un dels motius pels quals hi ha més casos de càncer.

Millor sanitat, més càncerArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d’investigadors de la Universitat d’Adelaida ha constatat que els països amb major esperança de vida i major accés a l’assistència sanitària tenen taxes molt més altes d’incidència de càncer que els subdesenvolupats. L’estudi col·loca Andorra com un dels països del primer món afectats per aquesta teòrica contradicció. En concret seria aplicable a Islàndia, Singapur, Japó, Suïssa, Suècia, Luxemburg, Alemanya, Itàlia, Xipre i Andorra, segons els resultats del treball que publica la revista Evolutionary Applications. Els autors han analitzat globalment i per països els tipus de càncer més freqüents i han arribat a la conclusió que la falta de selecció natural derivada d’un bon sistema sanitari n’és la causa.

L’allargament de l’esperança de vida gràcies als avenços mèdics deriva que els factors genètics negatius no se superin per selecció natural. Bona part dels tumors passen d’una generació a una altra quan els països amb una sanitat deficient no tenen aquest problema. En la banda dels estats amb menys prevalença del càncer es troben els de pitjor servei sanitari: Burkina Faso, Txad, República Centreafricana, Afganistan, Somàlia, Sierra Leone, República Democràtica del Congo, Guinea Bissau, Burundi, República Democràtica del Congo i Camerun.

Els avenços mèdics han derivat en el fet que cada vegada hi hagi més població susceptible de tenir càncer. L’estudi analitza el període de l’últim segle i estableix que alguns tumors s’han duplicat o quadruplicat. Els països amb una mortalitat més baixa afavoreixen que hi hagi més persones amb antecedents genètics que puguin transmetre les mutacions a la següent generació. Hi ha un segon factor: la baixa natalitat. El fet que neixin pocs nens i nenes ajuda a fer que s’empobreixi la diversitat genètica i l’espècie.

La taxa de la majoria dels tumors en els 10 països amb millor sanitat és comparativament molt més gran que en els deu pitjors. Les diferències més grans es van trobar en el càncer de testicles, en què hi ha un nivell de 14 vegades més. El segueixen el de pulmó (12) o els melanomes (10). A la resta va baixant la diferència. Per exemple, en el de mama és de 2,7 vegades més o en leucèmia, 3,5.De tots els tipus de tumors només n’hi ha un on no es compleix l’estadística: el de cèrvix. I aquesta excepció l’estudi la vincula als pitjors nivells d’higiene. La solució que aporten els investigadors és l’enginyeria genètica perquè la major esperança de vida no signifiqui un major risc de càncer.

tracking