estadística policíaca

Les detencions per violència domèstica augmenten a 76

La policia va arrestar l’any passat 76 persones, 55 homes i 22 dones, gairebé un 50% més de les que va controlar el 2015

Les detencions per violència domèstica augmenten a 76Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El nombre de detencions realitzades per la policia l’any passat per delictes relacionats amb maltractaments en l’àmbit domèstic es va incrementar gairebé en un 50% respecte del 2015, segons el balanç d’arrestos que fa públic cada setmana el cos. Els agents van detenir el 2016 un total de 76 persones involucrades en casos de violència a llar, arrestos que es van fer majoritàriament al domicili de la víctima, tot i que també n’hi va haver alguns que es van fer a la via pública o hores després d’haver-se comès el delicte. La policia va detenir l’any passat 24 persones més que el 2015, el que suposa un augment del 46% en el nombre d’arrestos. En els últims tres exercicis les detencions per aquest tipus de delictes no han parat de créixer. El 2014 n’hi va haver 38, el que suposa que en dos anys, la quantitat d’arrestos per aquest delicte en concret ha pujat un 100%.

L’increment del global de persones detingudes per la policia s’explica pel fet que una de les darreres modificacions del Codi Penal va comportar que el maltractament domèstic en determinades circumstàncies que fins aleshores no era delicte, passés a estar tipificat com a menor, circumstància que possibilita l’ar­rest dels maltractadors.

Cal matisar que el nombre de detencions per violència a la llar no ha de ser necessàriament el mateix que la quantitat total de casos registrats per aquest tipus de comportament delictiu. Per exemple, el 2015, any en què la policia va arrestar 52 persones per violència de gènere i domèstica, els agents del cos van tractar 104 casos relacionats amb aquests delictes. L’any 2014 les detencions van ser 38 i els casos tractats 117.

En espera de conèixer les dades referents a la violència domèstica del 2016, l’any en què més n’hi ha hagut va ser el 2012, amb 129 i 47 detinguts.

55 homes i 21 dones detingudes

De les 76 persones que la policia va detenir l’any passat, 55 van ser homes i 21 dones implicades en 65 casos. Que hi hagi menys casos que persones arrestades s’explica pel fet que els agents van haver d’actuar en onze serveis en què hi havia dues persones agredint-se de manera mútua en l’àmbit de la violència domèstica. Dels 11 quadres d’agressions mútues, la policia va detenir vuit homes i vuit dones que es van atacar l’un a l’altre en vuit intervencions. En una actuació més van arrestar dos homes (dos germans) que es van pegar mútuament i en dues més, quatre dones per agredir-se les unes a les altres.

Respecte a la resta de dones detingudes, nou, sis ho van ser per agredir sis homes i tres per fer-ho a tres dones. En aquest dar­rer cas, dues de les tres dones arrestades ho van ser per violència domèstica envers les seves mares.

Un any més la gran majoria de detinguts el 2016 per delictes relatius a la violència de gènere i domèstica van ser homes. La policia en va detenir 55, deu dels quals, com ja s’ha assenyalat abans, per protagonitzar agressions mútues. Dels 45 restants, 42 homes van ser detinguts per agredir una dona (la gran majoria eren les seves parelles sentimentals) i dos per violència contra persones del seu mateix sexe.

El cas més deplorable de l’any passat va ser la detenció d’un home al qual la policia va acusar d’haver maltractat el seu fill. L’ar­rest es va produir el dijous 1 de desembre quan els agents van detenir un resident de 46 anys per la presumpta implicació en les lesions que havia patit el fill, un nadó, dies abans. Els fets es remunten al 14 de novembre de l’any passat quan el nen va ingressar a l’hospital per aquestes lesions. L’aspecte de les mateixes va aixecar les sospites dels metges, que van posar els fets en coneixement de la policia.

Desobediència als agents

D’altra banda, la policia va detenir l’any passat 48 persones per delictes relacionats amb injúries, desobediència i/o resistència als agents de seguretat quan aquests estaven realitzant les seves funcions. Quant al nombre d’arrestos fets per la policia per delictes relacionats amb agressions en la via pública o en establiments d’oci van ser 29 l’any passat.

CINC CASOS DE DELICTES CONTRA LA LLIBERTAT SEXUAL

La policia va detenir l’any passat cinc persones, quatre homes i una dona, per delictes contra la llibertat sexual. Un d’aquests arrestos es va produir l’octubre, quan els agents van detenir un home acusat d’haver-se fet tocaments davant dues menors d’edat dins d’un autobús de línia regular. En el cas de la dona, l’arrest es va fer al setembre per presumptament haver gravat i difós a través del seu telèfon mòbil imatges de caràcter sexual en les quals apareixen adults. Un altre dels detinguts, ho va ser per exhibicionisme davant de menors i el quart perquè tenia una ordre d’arrest per delictes contra la llibertat sexual. També es va arrestar un home per abusar d’una menor de 15 anys en un cotxe a l’Aldosa de Canillo.

"MÉS VALENTIA DE LES DONES"

La presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra, Montserrat Nazzaro, valora l’increment de denúncies per maltractaments com una mostra que “hi ha més valentia de les dones, la gent es treu la cuirassa” com a resultat de l’augment de la conscienciació. No considera que evidenciï “un empitjorament de la situació”, que interpreta que està “molt estancada”, sinó que la societat “ha fet un pas endavant”. Nazzaro afirma que la violència domèstica “té un fons masclista” que indica que en algunes llars “sembla que durant anys no hagi canviat la manera de pensar perquè la protagonitzen joves que no han viscut en una societat de discriminació com la de les nostres àvies”. I destaca que pot entendre que es trenqui amb el maltractador i no se’l denunciï, per exemple, perquè hi ha fills “però crec que la majoria de vegades la millor sortida és denunciar”.

tracking