Albert Cabanes Chao

“La relació entre caçadors i banders ha millorat molt”

>> De Sant Julià i enamorat de la muntanya, té 40 anys i en fa 20 que és bander
Cap d’unitat del cos, ha estat homenatjat per dues dècades de servei. Sosté que no canviaria per a res la seva feina i admet que prefereix la natura als despatxos.

“La relació entre caçadors i banders ha millorat molt”A.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Va entrar al cos de banders amb 20 anys. Què el va motivar?

El meu pare era bander. Gairebé dels primers que hi va haver, abans se’n deia guarda de caça i pesca. Els temps han canviat molt, recordo haver anat a treballar amb el pare quan era petit, en tinc fotos i tot, anar a tirar truites, a la muntanya amb ell. No era quotidià, però avui seria impensable. A casa mantenim el lligam amb la pagesia i la natura.

Com ha canviat la feina del bander amb el pas dels anys?

Ha canviat molt, en tant que ha minvat l’afluència a la muntanya de caçadors i pescadors, i hi ha un abisme a millor en la mentalitat. N’hi ha que continuen fent l’indi, però els comportaments inadequats han decaigut. Quan hi vaig entrar es feia vigilància i prevenció, sobretot sobre caça i pesca. També mesuràvem la neu, però ara fem moltes més tasques.

Quines?

De natura ho fem gairebé tot. Les nostres funcions s’han anat ampliant. Acompanyaments de caça, vigilància i prevenció, control de gossos considerats potencialment perillosos, col·laboració amb departaments com el de Patrimoni Natural, per exemple amb la pesca elèctrica que s’ha fet al riu pel ràfting. Col·laborem amb Agricultura, etcètera.

Realment hi ha més conscienciació sobre fauna i natura?

Sí. La majoria de la gent és conscient que si es troba fauna salvatge ferida o accidentada o hi ha qualsevol incidència de Medi Ambient ha de trucar-nos al 148. Els problemes amb la caça han minvat bastant, a la Setmana de la caça de l’isard només hi va haver tres sancions.

Hi ha bona entesa amb els caçadors?

En caça fem vigilància i fem aplicar els plans de caça dins dels vedats, també fem les caces acompanyades i som nosaltres els que indiquem al caçador si pot matar una peça o una altra amb criteris morfobiomètrics o de salut. Fa 20 anys, caçadors i banders no tenien la millor entesa, la relació ha millorat molt, creiem que és per la caça acompanyada, en què hem d’anar diverses d’hores junts i acabes entenent l’altre.

La caça és necessària?

És necessària, l’únic que cal es dur-ne un bon control. La depredació en una zona orogràfica tan tancada com, per exemple, el vedat d’Enclar és gairebé nul·la. Sense caça, hi hauria superpoblació. De fet, amb els senglars la cosa pot complicar-se en 3, 4 o 5 anys, perquè molts caçadors que s’hi dediquen van fora del país.

Què és el millor de ser bander?

La muntanya. M’agrada ser-hi, i en el temps lliure també hi practico esport, trial en moto i 4x4.

I el pitjor?

(Somriu). Els despatxos.

tracking