DMG
Rutina 'skin care' dietètica

La dieta influeix directament en la salut cutània.
Una bona rutina de cura de la pell des de la nutrició pot marcar una gran diferència en l’aspecte i salut cutània, especialment després de l’estiu, quan la pell i el cabell queden castigats pel sol, el clor o l’aigua salada. A continuació, els imprescindibles per cuidar la pell des de dins.
1. Hidratació constant. La pell necessita aigua per mantenir-se elàstica i lluminosa. Cal beure 1,5-2 litres al dia, més amb calor o si fem exercici. També valen infusions sense sucre (camamilla, sàlvia, lavanda, te verd o matcha...) o aigua amb llimona o cogombre. Els batuts vegetals han de tenir un 50 per cent d’hortalisses o un 50 per cent de fruita. Evitar: alcohol, refrescos ensucrats i excés de cafè.
2. Antioxidants contra l’envelliment. Els radicals lliures acceleren l’envelliment i els antioxidants el combaten:
–Vitamina C: cítrics, kiwi, fruites vermelles, pebrot, julivert, bròquil.
–Vitamina E: ametlles, nous, llavors, alvocat.
–Polifenols: te verd, cacau pur, nabius, olives.
Evitar: aliments processats i dolços.
3. Greixos saludables. Els omega-3 i 6 mantenen la pell suau i flexible. Es pot prendre salmó, sardines, nous, llavors de lli i xia, alvocat i oli d’oliva verge extra, que tenen efecte antiinflamatori i protector cel·lular. Evitar: fregits i olis de baixa qualitat.
4. Proteïna per regenerar. La pell és col·lagen i elastina, i totes dues depenen de proteïnes de qualitat: ous, carn, peix, llegums, tofu, iogurt natural o brou d’ossos. Evitar: suplements innecessaris si la dieta ja és completa.
5. Zinc i seleni per a l’acne i la inflamació. Després de l’estiu pot aparèixer acne. Cal afavorir el consum de nous del Brasil, llavors de carbassa, llegums, cereals integrals, all, ceba, ous i peix blanc. Evitar: dietes restrictives o poc variades.
6. Fibra per a una pell neta i intestí sa. Una microbiota equilibrada es reflecteix en la pell. Cal consumir uns 25 g diaris entre fibra soluble (fruites i verdures) i insoluble (cereals i llegums). Evitar: laxants.
Idea de menú ‘skin-friendly’
Esmorzar: civada amb beguda vegetal, llavors de xia, nabius i ametlles + te verd.
Dinar: amanida d’espinacs amb alvocat, salmó a la planxa, quinoa i oli d’oliva + fruita.
Berenar: iogurt natural amb llavors de carbassa + 1 nou del Brasil.
Sopar: crema de carbassa i pastanaga + ou dur + crostons integrals amb all, oli d’oliva i germinats + infusió.