patrimoni

El cònsol canillenc diu que el roc de les Bruixes “no pot estar amagat”

Josep Mandicó considera que “prohibir” l’accés “no és la millor resposta per protegir el conjunt

El cònsol canillenc diu que el roc de les Bruixes “no pot estar amagat”REGIRAROCS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, entra en el debat generat al voltant de la protecció i difusió del roc de les Bruixes de Prats insistint que “un bé com aquest no pot estar amagat” i apostant per una solució equilibrada entre les necessitats de protegir el bé, que en el passat va ser objecte d’actes vandàlics, i la importància de facilitar al públic el seu coneixement.

Mandicó va reconèixer que hi ha el problema que el conjunt de gravats rupestres, declarat bé d’interès cultural, pugui tornar a ser objecte d’actes vandàlics, “però és un bé patrimonial i cultural i no pot estar tancat”, així que el comú ha mantingut converses amb el Govern per trobar solucions. “Per exemple, que estigui guardat i no s’hi pugui accedir, però que es pugui visitar o que s’hi puguin fer visites guiades”, proposa. “A veure si entre tots dos trobem una solució.”

El cònsol canillenc va afirmar així mateix que “no té sentit” que s’intenti prohibir la difusió, en referència a la carta comminatòria que, signada per la directora de Cultura, Montserrat Planelles, va enviar el ministeri a l’arqueòleg Gerard Remolins, amenaçant-lo amb sancions en cas de no retirar la informació sobre l’accés al jaciment que va fer pública en diferents plataformes d’Internet. “Des que ho sap més d’una persona ja no podem prohibir-ho i com més ho fem, més intentarà anar-hi la gent”, va argumentar. A més, hi va afegir, “prohibir no és la millor opció”. Així, va concloure, s’han de valorar opcions “perquè la gent si el vol visitar ho faci”, sense risc per al bé.

EL FESTIVAL DE RECREACIÓ HISTÒRICA TORNA A LA MARGINEDA

El jaciment de la Roureda de la Margineda tornarà a ser escenari, els dies 23 i 24, del Festival de recreació històrica, una proposta per la qual l’any passat van passar més de mil persones, xifra que enguany els organitzadors confien superar. Precisament per aquest gran volum de persones visitant les estructures, l’organització posarà els mitjans per evitar accions que puguin malmetre les restes, com ara gent enfilant-se als murs. De pas, evitaran que ningú pugui prendre mal.

tracking