Reportatge

Quaranta veus, un cor

Onze anys el més petit, vuitanta el més veterà. El cor d’òpera impulsat per Andorra Lírica ha aplegat quaranta veus, el doble de les considerades òptimes per posar-lo en marxa. Inicia els assajos i debutarà al gener, amb ‘L’elisir d’amore’, al Claror.

Quaranta veus, un corC. S. J. L.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jonaina Salvador, encar­regada d’educar i dirigir les veus del nou cor, es mostra encantada amb l’èxit obtingut, que sobrepassa de molt les seves expectatives. La nova formació arreplega veus de totes les tessitures i, cosa estranya perquè a altres corals els costa, prou participació masculina. “Potser no hi ha tots els baixos i mezzosopranos que voldria però tinc molts tenors i amb veus molt bones, que aguantaran bé” fora del seu registre si és necessari.

Entre els que han respost a la crida per començar a construir el cor n’hi ha de molt jovenets: quatre dels participants es mouen entre els onze i els tretze anys. “Cosa que em va perfecta per a les veus agudes”, diu Salvador. I el més veterà dels inscrits passa dels vuitanta. Tot perfecte ja per al primer espectacle en el qual participaran, L’elisir d’amore, de Gaetano Donizetti, segona de les propostes de la temporada d’Andor­ra, que es representarà al gener a l’auditori Claror. Tanta diversitat de gent, homes i dones de totes les edats, li ve com anell al dit a Salvador per a la funció, “perquè les primeres escenes passen en un poble i em va perfecte per teatralitzar”, explica.

Entre els escollits el perfil més habitual és el del cantant “amb base amateur, però gent que ha fet classes de cant i que té molt bona veu”; també s’hi han apuntat persones que acaben d’arribar a Andorra però que als seus llocs de procedència ja formaven part d’agrupacions similars. Un parell procedeixen del Cor de Cambra de les Valls d’Andor­ra, que fins ara havia participat en els espectacles d’Andorra Lírica. Però els de l’equip de Catherine Métayer ja tenen la seva pròpia agenda, difícil de fer compatible.

Amb aquest punt de partida, ja estan en marxa els assajos de l’obra de Donizetti. “El primer dia ja els vaig passar la partitura i van tenir un bon ensurt, veient tota la participació que té el cor”, bromeja la directora, convençuda que al gener estaran tots perfectament llestos.

Per Salvador, la feina és simultània amb el muntatge de Tutto Mozart, l’espectacle que obrirà la temporada lírica el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre. La setmana que entra ja començaran a pujar part dels artistes forans i l’Escola d’art del comú lauredià s’ha implicat en els elements escènics. Tot perfectament encarrilat, manifesta la soprano, per al que serà un muntatge en format de recital amb música en directe.

tracking