Més beneficis sobre els efectes de l'oli d'oliva verge extra davant les malalties cardiovasculars

L'oli d'oliva verge extra actuaria en les etapes inicials del desenvolupament de les enfermetats cardiovasculars.

L'oli d'oliva verge extra actuaria en les etapes inicials del desenvolupament de les enfermetats cardiovasculars.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un estudi recent aporta noves perspectives sobre els efectes de l'hidroxitirosol, un dels compostos més actius presents a l'oli d'oliva verge extra (OVE) que actuaria en les etapes inicials del desenvolupament de malalties cardiovasculars, mitjançant la protecció davant l'acumulació de greixos, colesterol o altres substàncies a les artèries.

L'estudi ha estat publicat a 'Molecular Nutrition & Food Research'. Investigadors de l'Institut IMDEA Alimentació (Madrid), CEBAS-CSIC (Múrcia) i la Universitat de Pàdua (Itàlia) han associat el consum d'hidroxitirosol a resultats saludables, en produir-se una reducció de l'oxidació del colesterol LDL, el conegut com a colesterol dolent.

Aquesta línia de recerca aconsegueix demostrar com certs nutrients o compostos bioactius en l'alimentació influeixen a l'epigenoma humà i actuen en la prevenció de diverses malalties comunes com l'aterosclerosi, que comporta un enduriment de les artèries.

L'equip científic, especialitzat en el camp de la nutrició i la salut, ha descobert que l'hidroxitirosol modula certs elements gènics que circulen al plasma transportats en unes nanovesícules anomenades exosomes. Han identificat microRNAs, petites molècules que afecten l'expressió dels gens i que estan relacionats amb processos de millora en malalties cardiovasculars: mecanismes de resposta a nivells baixos d'oxigen, funcions de l'epiteli i de les cèl·lules musculars llises.

L'estudi s'ha desenvolupat en humans durant el darrer any i ha estat liderat pel grup d'Epigenètica del Metabolisme de Lípids de l'Institut madrileny IMDEA Alimentació, juntament amb el Laboratori d'Alimentació i Salut del Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS-CSIC), Múrcia i el departament de Medicina Molecular.

La investigació ha consistit principalment a examinar com la suplementació amb 25 mg/dia d'hidroxitirosol actua sobre un dels estadis inicials de l'aterosclerosi, reduint-se l'oxidació de les LDL i induint canvis epigenètics a través dels microRNAs.

Obre la porta a noves investigacions

Per als investigadors, aquests resultats brinden una visió molt més clara dels mecanismes moleculars que estan darrere dels efectes beneficiosos per a la salut associats a l'oli d'oliva verge extra.

"Es demostra que la suplementació amb hidroxitirosol impacta sobre l'epigenoma, i fomenta la secreció d'exosomes, que transporten certs microRNAs específics derivats de la ingesta d'aquest compost fenòlic", assenyalen els científics Alberto Dávalos (IMDEA Alimentació), Juan Carlos Espín (CEBAS-CSIC) i Francesc Visioli (Universitat de Pàdua).

Aquests descobriments proporcionen noves idees sobre els efectes de l'AOVE i l'hidroxitirosol en el seu potencial impacte en la prevenció i el tractament de malalties cardiovasculars, i se sumen a altres estudis anteriors on ja es va demostrar el potencial impacte en el càncer colorectal.

tracking