Gossos a la gossera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estiu és sempre una època especialment complicada per a la gossera oficial. D’una banda, ens trobem en els mesos de l’any en què, habitualment, es produeixen més abandonaments i cessions d’animals de companyia. De l’altra, en tractar-se d’un període marcat per les vacances, també és ara quan menys adopcions es registren. Tot plegat fa que cada any per aquestes dates la instal·lació es trobi al límit del col·lapse, si bé aquesta temporada el context és especialment crític: el nombre de mascotes acollides ja supera la capacitat idònia de la infraestructura.

GosSOS, l’entitat que des de fa prop de tres anys s’encarrega de gestionar la gossera, fa setmanes que alerta de la situació, i insisteix a fer una crida perquè la gent es decideixi a fer el pas d’adoptar. La seva presidenta, Audrey Montel, confirma que a l’estiu sempre costa més. “Moltes persones ens han manifestat que estan disposades a acollir un gos a la seva llar, però també ens han dit que prefereixen esperar als mesos de setembre o octubre. En trobar-nos en època de vacances, creuen que és millor deixar tot el procés per a més endavant”, comenta.

El cert, però, és que tot i que l’adopció no es formalitzi fins passat l’estiu, els tràmits es poden començar a gestionar amb antel·lació. “El procediment és una mica llarg, de manera que si s’avança una part de la feina, després tot va més ràpid”, ressalta Montel. “Ens poden contactar, demanar hora i fer una primera visita a la gossera per, almenys, respondre el qüestionari que fem a tothom que vol adoptar, i realitzar una primera visita a la instal·lació”, puntualitza.

Aquest qüestionari està centrat en l’estil de vida de la persona o de la família candidata, i en la seva tipologia d’habitatge. “En funció dels resultats, es busca el tipus de gos que podria ser més compatible, i se li presenten diferents opcions”, comenta la presidenta de GosSOS. Posteriorment, es recomana que els futurs propietaris acudeixin a la gossera regularment per treure a passejar el gos i establir-hi una relació de confiança. Passat un temps, “el gos ja s’estableix a casa de la nova família per un període de prova, i si tot va bé es procedeix a l’adopció”.

Pel que fa a la situació actual de la gossera, Audrey Montel avisa que es troba “desbordada”, ja que “actualment hi ha 49 animals quan la capacitat màxima és de 42. A més, hi ha nou gossos que, per motius de salut o d’edat, estan en cases d’acollida”.

Malgrat que s’espera de que les millores previstes a la gossera facin possible augmentar el nombre de places [vegeu el requadre], GosSOS posa en relleu que la situació ha anat empitjorant en els darrers anys. En aquest sentit, la seva presidenta explica que “quan vam començar a gestionar-la, la mitjana d’ocupació se situava entre els 25 i els 30 gossos, que és una xifra controlable”, però que aquest nombre “s’ha anat incrementant fins a arribar a pics en què hi ha més gossos que cublicles”.

Montel vol deixar clar que les causes principals d’aquesta situació no cal trobar-les únicament i exclusiva en els abandonaments. Tot i que aquests se segueixen produïnt, també hi ha molts altres factors que influeixen en la saturació de la gossera. “Un dels motius pot ser els casos de persones d'edat avançada que ja no poden fer-se càrrec de l’animal per raons de salut o perquè van a viure a una residència, i no tenen familia o fills que se’n puguin ocupar. En aquest cas no estaríem parlant d’abandonament, sinó més aviat de cessió”, precisa.

D’altra banda, GosSOS també es troba amb “famílies que han de canviar de domicili o marxar del país, i no troben un nou habitatge on se’ls permet tenir-hi el gos, un problema que arrosseguem des de fa temps”. Així mateix, moltes arribades de gossos són fruit de l’obligatorietat “que tenen les persones propietàries de cinc o més animals de registrar-se com a nuclis zoològics”.

L’organització animalista reconeix que, en l’actual context d’inflació i de crisi econòmica, és més difícil que la gent s’animi a adoptar un gos, tot i que tingui aquest desig. “Ampliar la família amb un animal de companyia suposa, a més d’un compromís fins a la seva mort, una despesa important, sovint amb molts costos imprevistos derivats de l’atenció veterinària, de manera que aquesta decisió que s’ha de meditar molt abans de prendre-la”, destaca la presidenta de GosSOS. “En tot cas, si tenim dubtes, o si no ens veiem amb temps o capacitat econòmica suficient per fer front a les despeses, l’actitud més responsable és sempre la d’esperar a recuperar una certa estabilitat abans d’adoptar”, conclou.

Projecte de millora

El projecte de millora de la gossera oficial, endegat l’abril passat pel Govern, permetrà augmentar en un 30% la capacitat de les instal·lacions, amb la possibilitat d’acollir fins a seixanta gossos. La nova instal·lalció comptarà amb zones de repòs, patis individuals, un pati comunitari i una zona de pas exterior per a visites, amb 34 nous espais que se sumaran als 24 actuals. D’aquesta manera, els 42 cubicles disponibles actualment, es passarà a 58, dos dels quals dobles. Està previst que la millora permeti disposar, en una segona fase, d’un nou espai d’esbarjo per als gossos annex a les instal·lacions actuals. Després que la fase de licitació finalitzés al juny, es preveu que els treballs s’adjudiquin en breu.

Gossera al límit

tracking