Turisme d'estiu

Hi ha molt interès per la muntanya i el lleure en família

Turistes a la capital

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que tradicionalment han estat els mesos d’hivern els que més han captat l’atenció dels turistes que visiten Andorra, el país ha aconseguit consolidar-se els últims anys també com a opció de vacances estiuenques. I lluny del mite del Principat com a destinació de compres –que, malgrat tot, es mantenen com una de les principals motivacions per venir–, els visitants se senten cada cop més interessats per altres activitats, principalment les relacionades amb la natura i el lleure en família.

Després que l’estiu passat s’assolissin els dos milions de turistes, una xifra que superava amb escreix la del 2021 i que situava l’índex de visitants a nivells prepandèmics, les previsions per a aquest any són igualment optimistes. De la mateixa manera, cal ressaltar que el perfil de visitant també s’ha diversificat força. “Estem rebent molts més turistes del centre i el nord d’Europa, i no tan sols d’Espanya i França com els tres últims anys, fet que demostra que la situació està tornant a la normalitat després de la crisi de la covid-19”, explica una font del sector, que també posa en relleu com cada vegada hi ha més interès per conèixer Andorra fora de la temporada d’hivern: “Atraccions com el mirador del Roc del Quer, el pont tibetà o el mirador solar de Tristaina, unides als diferents esdeveniments culturals i esportius que se celebren al país al llarg de l’estiu, han ajudat a desestacionalitzar força el turisme”, indica.

Les opinions dels mateixos visitants també mostren una imatge del país que va més enllà dels tòpics. “Crec que Andorra ja fa temps que va deixar de ser una destinació només de compres. Tot això ha anat quedant enrere, bàsicament perquè la immensa majoria de productes els trobes a Espanya i pràcticament al mateix preu”, considera Juan Manuel García, veí de Sabadell de 46 anys que està passant cinc dies a Andorra amb la parella i els dos fills. Per contra, opina que el país ha sabut explotar altres atractius. “S’ha potenciat la muntanya, amb rutes de senderisme, cavall, BTT... als que ens agrada la natura aquí hi ha molt per fer”, assenyala.

“Abans veníem més a l’hivern, sobretot pel pont de la Puríssima, però des de fa uns anys preferim pujar uns dies al juliol o a l’agost. Estem més tranquil·les i no hi ha tanta massificació a les avingudes centrals”, relata la valenciana Maite Ríos, de 35 anys, que es troba de visita al Principat amb unes amigues. En el seu cas, sempre els agrada combinar una jornada de shopping amb alguns dies de lleure a la muntanya. “Fem alguna excursió o aprofitem les activitats de Grandvalira”, puntualitza.

El senderisme és una de les opcions més apreciades en aquesta època, i en aquest sentit els turistes valoren que Andorra ofereix una gran xarxa de rutes per a tots els nivells, des de passejades suaus fins a caminades més exigents. En aquest sentit, els visitants aprecien la tranquil·litat dels entorns naturals i la possibilitat d’explorar terrenys que es mantenen impracticables durant l’hivern.

És el cas de l’Yves Roux i la Michelle Guerin, una jove parella de Lió que es troba fent una ruta per diferents indrets dels Pirineus. “Mai havíem estat a Andorra i hem volgut aprofitar per fer una visita de tres dies. Ens ha sorprès molt la quantitat d’opcions que hi ha per fer rutes de muntanya, i a més els paisatges i els llacs són senzillament espectaculars”, destaquen. “Ja hem donat per fet que tornarem, perquè ens hem deixat moltes coses”, afegeixen.

Amb tot, i malgrat que el sector del comerç s’ha mostrat poc satisfet amb les vendes registrades el mes de juliol, Andorra continua sent una important destinació de compres. “És cert que en general la diferència de preus amb Espanya és poca, però sempre acabes trobant alguna cosa interessant”, apunta Mercè Closas, barcelonina de 42 anys que visita el país amb un grup d’amics. “La clau és comparar les ofertes i els preus, aprofitar les rebaixes, i no quedar-te amb el primer que trobes”. Tot i així, reconeix que aconseguir articles a preus avantatjosos és “cada vegada més difícil, sobretot des del moment que es compra més per internet”.

Finalment, Jordi Beltran, veí de Barcelona de 37 anys que viatja amb la seva dona, també valora el Principat com a destinació de shopping. “Ens agrada practicar esport i aquí trobem molt material d’esquí difícil d’aconseguir en altres llocs. Si busques productes específics Andorra continua sent un bon lloc per venir a comprar”.

Els turistes tenen molt interès per la muntanya i el lleure en família

tracking