Cuidar l'alimentació a l'estiu

És fàcil caure en hàbits alimentaris poc saludables

Les amanides o els saltats lleugers són bones opcions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En època estival és imprescindible adaptar la nostra alimentació a les altes temperatures, prioritzant productes que siguin nutritius i refrescants. Amb tot, hi ha persones que durant aquests mesos reconeixen que tenen menys gana, mentre que d’altres, aprofitant les vacances o la proliferació dels moments d’oci amb amics i familiars, s’inclinen per opcions menys saludables. Dues cares d’una mateixa moneda que, paradoxalment, es mostren en un dels moments de l’any en què tenim més productes frescos a l’abast, i en què la preparació de receptes pròpies de l’estació –com amanides i gaspatxos– resulta especialment senzilla i accessible.

“Si al setembre hi ha tanta gent que s’apunta al gimnàs i es posa a fer dieta és perquè potser durant l’estiu no es fa tanta bondat com caldria”, opina Vanesa Santos, veïna d’Andorra la Vella de 32 anys, que admet que “també és molt fàcil caure en temptacions. Surts més, de tapes o de copes, els horaris estan més descontrolats... tot acaba passant factura”, afegeix.

“Personalment, a l’estiu prefereixo fer àpats lleugers; el mateix cos t’ho demana. El problema és que al cap de poca estona torno a tenir gana i entre una cosa i l’altra menjo molt entre hores, i acabo engreixant-me”, reconeix Jordi Martín, resident a la capital de 44 anys.

En qualsevol cas, cuidar l’alimentació a l’estiu no ha de ser, en principi, un repte complicat, tot i que a vegades pugui semblar-ho. “Per un costat, és veritat que durant aquests mesos és més facil seguir una dieta saludable, perquè tenim disponibles molts productes frescos, però, per l’altre, ens trobem amb una major flexibilitat d’horaris i que fem més àpats fora de casa, fet que pot afavorir desequilibris nutricionals i fer que descuidem l’alimentació”, indica la presidenta del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra, Berta Jiménez. “En resum, estem de vacances i no cal ser superestrictes, però tampoc no hem de descuidar-nos del tot”, agrega.

Els hàbits alimentaris saludables comencen per una bona hidratació. “L’aigua és el millor aliat contra la calor, i és important beure’n constantment encara que no tinguem sensació de set”, apunta Jiménez. “Si ens resulta massa insípida, li podem donar gust amb menta o trossos de fruita, però cal defugir de les begudes i els refrescos ensucrats, que afavoreixen el desenvolupament de l’obesitat”, avisa.

Afortunadament, a l’estiu també és fàcil trobar fruites que contenen molta aigua. En aquest sentit, la dietista i nutricionista subratlla que “la natura és sàvia, i posa al nostre abast fruites com les síndries i els melons, que tenen moltes propietats hidratants”. De la mateixa manera, Jiménez també recomana el consum de fruita i verdura rica en carotens, com “la pastanaga, el mango, la nectarina, el préssec i, en general, tots els fruits de colors vius ataronjats”. Es tracta d’aliments que “actuen com a antioxidants de la pell i com a protectors naturals enfront dels efectes nocius dels raigs ultraviolats”.

Quan preparem amanides, Jiménez recomana “apostar per la varietat de colors. D’aquesta manera ens assegurarem també una important diversitat de vitamines al plat”. Si ens decantem per cuinar alguna cosa al foc, l’experta aconsella “buscar receptes basades en coccions lleugeres i amb poc greix com, per exemple, un saltat de verdures o pit de pollastre a la planxa”.

En una època de l’any en què la calor no ens convida precisament a fer àpats contundents com guisats o estofats, una bona alternativa per ingerir proteïnes és potenciar la presència de llegums a la dieta. “La proteïna d’origen vegetal, com les llenties o els cigrons, és molt interessant i ofereix un ampli ventall de possibilitats culinàries, des d’amanides fins a humus”, comenta Jiménez. “Si anem a la platja, aprofitem per menjar peix fresc: aporta proteïnes i és fàcil de digerir”, afegeix.

El gelat, un dels protagonistes indiscutibles de l’estiu, també pot ser una opció saludable. “Moltes receptes artesanes es poden fer fàcilment a casa, i així s’eviten els additius i els greixos propis de la geladeria industrial. Una manera diferent i atractiva de menjar fruita”, conclou Jiménez.

CAL SABER

1) Hidratació adequada:Mantenir-se ben hidratat és fonamental durant l’estiu. Cal beure aigua, sucs naturals o infusions, i evitar l’alcohol, la cafeïna o begudes amb sucres afegits. 2) Consumir més fruita i verdura:L’estiu és el moment perfecte per gaudir de les fruites i verdures de temporada. Són refrescants, nutritives i contenen molta aigua. 3) Ni greixos ni àpats gaire pesats:Durant aquests mesos d’estiu és recomanable evitar aliments pesats i greixosos, i substituir-los per amanides, gaspatxos, saltats de verdures o peix a la planxa. 4) Evitar els plats processats:Cal evitar aliments processats i menjars ràpids, ja que sovint contenen ingredients poc saludables i excessius greixos saturats, sucres i sal, que provoquen deshidratació.

Cuidar l'alimentació a l'estiu

tracking