Gossos i convivència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En un bloc de pisos, la convivència entre veïns és un aspecte clau per al bon funcionament de la comunitat. Entre els inconvenients que poden sorgir, els motivats per la presència de gossos als edificis és un dels més recurrents. Triar una tipologia de gos adequada a les característiques del nostre habitatge és fonamental, tot i que cal tenir en compte altres aspectes: que disposi d’un espai idoni, treure’l a passejar sovint i, si té problemes de conducta, recórrer a un professional que el pugui educar.

“El meu gos és una part essencial de la meva vida i intento educar-lo perquè sigui respectuós amb la resta de persones. I això inclou els veïns”, assegura Oliver Peña, encampadà de 36 anys i propietari d’un buldog francès. “Si ets curós no ha de sorgir cap conflicte: és important minimitzar els sorolls, treure a passejar el gos sovint, evitar les àrees comunes quan hi ha molta gent... Crec que és possible conviure amb gossos en blocs de pisos, sempre que siguem responsables i respectem les normes de la comunitat”, ressalta.

Laura Navarro, resident a Andorra la Vella de 47 anys, comenta que ha viscut “experiències bones i no tan bones” amb els gossos dels veïns. “D’una banda, he conegut gent amb animals ben educats que no han causat cap molèstia. Però, de l’altra, també he viscut situacions en què els gossos han estat molt sorollosos i han provocat conflictes al veïnat”, explica. “Però si s’estableixen regles clares i es fomenta el respecte entre tots, crec que la convivència és possible”.

El mateix parer és compartit per Gabriel Morales, veí d’Escaldes-Engordany de 39 anys. “Tinc gos i fins a cert punt puc compartir que molts propietaris prohibeixin els animals de companyia als edificis. Entenc que es vulguin curar en salut, però també és una manera de fer pagar justos per pecadors”, opina. “El que caldria fer és posar unes normes estrictes i prendre mesures contra qui les incompleixi.”

“Si un gos no gaudeix de desconnexió mental, per molt tranquil que sigui, acabarà creant problemes. No el pots tancar a casa com un gat”, exposa el perruquer i ensinistrador de mascotes Sergi Ibáñez, propietari de l’establiment Dog-Cat. Què entenem per desconnexió? “Principalment sortir al carrer: d’aquesta manera el gos no s’estressa, i no udolarà, ni bordarà, ni mostrarà comportaments agressius”, especifica Ibáñez. En aquest sentit, “és important treure el gos almenys dos cops al dia”.

L’especialista insisteix en el fet que “si no tens capacitat o temps per gaudir de la companyia d’un gos, és millor un gat o un altre tipus de mascota”. Així, hi ha races de gats “que poden considerar-se semblants als gossos, però sense els inconvenients dels sorolls o d’haver-los de treure a passejar vàries vegades cada dia. Els de pèl semillarg, com el Maine Coon o el siberià, serien els més indicats”, puntualitza.

A l’hora de triar gos, també és important que l’elecció estigui en consonància amb les característiques de l’habitatge i de la nostra manera de ser. “Si el propietari té una determinada personalitat, és important que busqui un gos que s’adapti a aquests trets, i també a la seva rutina i dia a dia. Cada raça té el seu propietari ideal i viceversa”, subratlla Ibáñez.

Òbviament, per a un pis sempre és recomanable tenir un gos de dimensions reduïdes. “Des del carlí, que és molt tranquil, fins al pequinès, passant pel bichon frisé o el caniche, n’hi ha per a tots els gustos”, comenta el propietari de Gat-Gos. En paral·lel, també “hi ha gossos de grans dimensions que són molt pacífics, com el mastí o el santbernat”.

Sigui quina sigui l’opció, “és important preocupar-se per l’ensinistrament i l’educació del gos des que és petit i abans que passin coses. Lamentablement, els propietaris no sempre ho tenen en compte i quan es vol actuar ja és tard”, conclou Ibáñez.

CAL SABER

1) RESPECTAR LES NORMES:És fonamental conèixer les regles de la comunitat sobre la tinença de mascotes. Això pot incloure restriccions de mida o zones específiques per passejar. 2) MANTENIR EL GOS SOTA CONTROL:És molt important mantenir el gos lligat i controlat en tot moment, especialment en àrees comunes com ara l’ascensor o els passadissos. 3) EVITAR I REDUIR ELS SOROLLS:Si el gos té tendència a bordar fort o plorar, cal prendre mesures contra aquest comportament. El més recomanable és recórrer a un educador, però cal fer-ho quan el gos és cadell. 4) FOMENTAR UNA BONA INTERACCIÓ:Cal encoratjar interaccions positives entre el gos i els veïns. Si l’animal és amigable i ben educat, pot ajudar a crear un bon ambient i generar bons vincles amb altres persones.

Cal treure el gos un mínim de dos cops al dia

tracking