Sabem utilitzar els analgèsics?

No tots són aptes per combatre els mateixos símptomes

Cal acudir a un metge si el dolor és persistent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ibuprofèn i el paracetamol són dos dels analgèsics més populars del mercat, però molts pacients no són conscients de les diferències importants que hi ha entre l’un i l’altre. Tot i ser medicaments que sovint es prenen indistintament, cal tenir en compte que tenen diferents propietats, i que per tant no tots dos són aptes per combatre el mateix tipus de símptomes.

També cal tenir en compte que automedicar-se amb analgèsics pot comportar seriosos riscos per a la salut, sobretot si es prenen de manera prolongada en el temps. Per evitar aquests perills és important seguir sempre les instruccions de dosificació recomanades pel fabricant i no prendre més del que s’indica. També és important evitar la combinació d’analgèsics amb altres medicaments sense consultar primer el metge o farmacèutic.

Valeria Gómez, resident a Andorra la Vella, de 28 anys, afirma que pren paracetamol i ibuprofèn sovint per alleujar el mal de cap. “Sempre intento prendre la dosi adequada i mai em passo”, explica. “Pràcticament mai he hagut de recórrer als analgèsics per res més que no siguin les migra­nyes, però quan ho faig, em funciona”, afirma.

Al seu torn, la Natàlia Torres, encampadana de 35 anys, assegura que sol automedicar-se amb ibuprofèn per alleujar el dolor menstrual, però admet que no sempre és la millor opció. “He tingut problemes d’estómac en el passat i sé que l’ibuprofèn pot ser perillós si es pren de manera inadequada. En tot cas, intento no abusar-ne i sempre consulto amb el metge sobre les dosis. El problema és que he provat altres medicaments per al dolor associat a la regla però no han estat tan efectius”, subratlla.

“El cert és que tant el paracetamol con l’ibuprofèn són molt eficaços per combatre el dolor, però cal tenir molt clar quan s’han de prendre, en quines dosis i per a quines molèsties”, comenta una font de l’àmbit farmacèutic consultada per 7Dies. “L’ibuprofèn és principalment un bon antiinflamatori, i es pot utilitzar per reduir el dolor i la inflamació en el cos”, explica. Això el converteix en una opció popular per a les persones que pateixen dolors en articulacions o musculars, com ara artritis, bursitis i tendinitis.

“També és útil per alleujar el dolor de cap i la migranya. Els efectes positius de l’ibuprofèn són la seva ràpida eficàcia i la seva capacitat per reduir la inflamació, però també cal tenir en compte que és un producte gastrolesiu: pot causar úlceres i danyar l’estómac si es pren en dosis altes o en llargs períodes de temps”, alerta.

Pel que fa al paracetamol, la mateixa font comenta que és “molt útil per reduir la febre”, i que també “és especialment eficaç per alleujar el mal de cap i les molèsties provocades per la grip i altres malalties virals”. A diferència de l’ibuprofèn, el paracetamol no té efecte antiinflamatori, per la qual cosa “no és la millor opció per alleujar el dolor i la inflamació de les articulacions”. La font consultada posa en relleu que “el paracetamol és un analgèsic molt segur i àmpliament utilitzat perquè té poques interaccions amb altres medicaments i no irrita l’estómac. No obstant això, “un consum excessiu pot ser perillós per al fetge”.

Quines recomanacions cal seguir? “Primer de tot, no abusar d’aquests tipus de medicaments”, tot i que, “lamentablement, molts usuaris n’abusen i s’automediquen quan potser podrien fer front al malestar amb altres productes més específics”.

D’altra banda, la mateixa font també alerta que cal vigilar amb les dosis utilitzades. Recorda que “la recepta mèdica no és obligatòria amb aquests medicaments i això fa que molts pacients prenguin dosis que potser són més altes que les recomanables per a determinades dolences”. Així, lamenta que “moltes persones prenen habitualment ibuprofèn de 600 mg quan potser amb el de 200 o el de 400 en tindrien prou”.

Sigui com sigui, cal acudir a un metge quan el dolor persisteix durant més de tres o quatre dies. “No pot ser que estiguem prenent analgèsics sense cap control durant una setmana. Aquests medicaments proporcionen alleujament, però poden emmascarar problemes de salut.”

A MÉS

L'ASPIRINA JA NO ESTÀ DE MODA L’aspirina, àmpliament utilitzada com a analgèsic i antiinflamatori fins fa pocs anys, ha anat perdent terreny davant el paracetamol i l’ibuprofèn. Aquest desplaçament ha estat a causa que aquests medicaments poden ser més segurs per a alguns pacients, ja que l’aspirina pot causar efectes secundaris com ara irritació gàstrica i úlceres. A més, en algunes persones, l’aspirina pot interactuar amb altres medicaments. Tot i així, en determinades situacions, l’aspirina segueix sent un producte molt utilitzat. Per exemple, en pacients que han patit un atac cardíac o un accident cerebrovascular, pot ser prescrita com a teràpia preventiva per ajudar a prevenir la formació de coàguls sanguinis que poden conduir a un altre episodi cardiovascular. Aquesta mateixa propietat també fa que l’aspirina sigui molt útil per prevenir els coàguls durant llargs viatges en avió, que es coneix com a “síndrome de la classe turista”.

L'aspirina ja no està de moda

tracking