Reaccionar davant la manca d'aigua

El món s’enfronta a una greu crisi d’escassetat d’aigua.

El consum al país se situa en 200 litres per persona i dia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El món s’enfronta a una greu crisi d’escassetat d’aigua. L’avanç del canvi climàtic, l’augment general dels termòmetres i la falta de pluges ja han activat l’alerta per sequera a molts països i grans ciutats. Mentre la situació al nostre entorn, especialment a Catalunya, es torna cada dia més preocupant, Andorra també es prepara per fer front a una més que probable situació de manca d’aigua, després d’un hivern amb poques precipitacions i temperatures més elevades del que és habitual.

Els comuns ja van avançar la setmana passada que properament iniciaran una campanya de comunicació per sensibilitzar la ciutadania de la importància de fer un ús responsable de l’aigua potable. En aquest sentit, tot i que els dipòsits tenen ara com ara prou aigua per cobrir les necessitats de la població, les administracions comunals van posar en relleu la necessitat d’anticipar-se per “evitar que s’hagin de prendre mesures més dràstiques” en el futur.

“A Andorra no ens ha faltat mai l’aigua i ara ens estem trobant amb un problema en el qual potser no ens havíem parat a pensar mai abans”, opina Aurora Moreno, resident a Encamp de 52 anys. Des del seu punt de vista, “encara hi ha molta gent que no té consciència sobre la importància d’estalviar: he vist molta gent que deixa l’aixeta oberta mentre es renta les mans o fa altres coses, sense adonar-se que estan malgastant una quantitat enorme d’aigua”, lamenta. Moreno creu que una campanya informativa podria ajudar, però insisteix que cal incidir en l’ús racional de l’aigua per part de les empreses, “que també en consumeixen molta”.

Al seu torn, Benjamí Mendoza, veí de Sant Julià de Lòria de 43 anys, ressalta que “caldrà veure si aquest problema és puntual o si es converteix en una constant, perquè si és així caldrà prendre’s molt seriosament el tema d’estalviar aigua”. També es mostra preocupat per l’impacte que la sequera pot tenir en els boscos. “El risc d’incendi ja ha estat molt elevat els últims estius i segur que aquest també ho serà. És una cosa amb la qual cal anar molt amb compte”, destaca.

Podem ser capaços de consumir menys aigua? “Crec que en l’àmbit domèstic és possible. Estar menys estona a la dutxa, fer un ús més responsables de la rentadora i el rentavaixelles, intentar reaprofitar l’aigua per regar les plantes... el que passa és que no sé si tothom ho té present”, apunta, de la seva banda, Diana Fernández, laurediana de 39 anys, que creu que “la preocupació per l’estalvi serà habitual a partir d’ara”.

Una preocupació que comença a imposar-se després de dècades de total despreocupació. “El país sempre ha viscut molt tranquil pel que fa als recursos hídrics”, explica Oriol Travesset, coordinador de l’àrea de Sostenibilitat d’Andorra Recerca + Innovació. “L’aigua s’ha vist tradicionalment com un recurs il·limitat, i això ha fet que com a ciutadans no ens haguem amoïnat gaire sobre el seu malbaratament”.

En aquest context, no és d’estranyar que el consum d’aigua al Principat se situï actualment en els 200 litres per persona i dia, “el doble del que es registra en ciutats com ara Barcelona”, assenyala Travesset. Per aquest motiu, l’especialista creu que “encara hi ha molt camí per recórrer per reduir aquestes xifres al país”, i més tenint en compte que “diferents estudis apunten que tant al conjunt del Pirineu com en el cas concret d’Andorra, la tendència que s’espera d’aquí a final de segle és d’una progressiva davallada d’aquest recurs”.

Segons la seva opinió, les mesures a implementar han d’anar en una doble direcció. “Per una banda, la ciutadania ha de ser conscient que l’aigua és un bé que no es pot malgastar”. Per l’altra, “també caldrà “aplicar mesures d’eficiència en grans equipaments turístics en què l’ús de l’aigua és molt intensiu, com ara hotels, spas, camps de golf o estacions d’esquí”.

En aquest últim cas, Travesset subratlla la paradoxa que com “més acusats són els efectes del canvi climàtic, més quantitat d’aigua es necessita per fabricar neu”, fet que acaba generant una espiral de consum “totalment desproporcionada”.

CAL SABER

1. Dispositius per estalviar aigua:Hi ha molts dispositius d’estalvi d’aigua disponibles al mercat, com ara airejadors, vàlvules... Aquests sistemes ens poden ajudar a estalviar. 2. Menys consum en tasques diàries:A l’hora de dutxar-nos, rentar-nos les mans o rentar els plats, utilitzem només la quantitat necessària d’aigua, tancant l’aixeta quan no la fem servir. 3. Rentadora al màxim de roba:És important posar càrregues el màxim de plenes possible a la rentadora per evitar fer molts cicles de rentada que malgastin aigua. També es pot seleccionar el programa més eficient. 4. Regar en hores de menys calor:Si reguem durant les hores de menys calor, evitarem que es perdi menys aigua per evaporació. Quan rentem fruites i verdures, podem recollir l’aigua amb un bol i aprofitar-la per regar.

Andorra es prepara per a una situació d'escassetat

tracking