El món digital no ha desplaçat la passió per llegir

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ara que s’acosta el dia de Sant Jordi, els carrers d’Andorra ja comencen a mostrar l’ambient festiu propi d’aquesta celebració. Mentre llibreters i floristes ja tenen a punt les novetats editorials i les roses que caracteritzen aquesta diada, les parròquies també estan enllestint tot un seguit d’actes per diumenge.

El fet que aquest any la festivitat torni a caure en cap de setmana no és cap obstacle perquè molts ciutadans hagin apostat per celebrar-la al país. “Ja vam fer un viatge per Setmana Santa i hem decidit passar el Sant Jordi a Andorra", explica Montse Montesinos, escaldenca de 54 anys. “M’agrada molt aquest dia, i a més és una jornada molt especial per a la família perquè el meu marit i un dels meus fills es diuen Jordi. Sortirem a passejar i a veure l’ambient del carrer, com sempre".

Mentrestant, Gemma Salvador, una jove de 24 anys d’Andorra la Vella, també es declara apassionada d’aquesta celebració. “Tant al meu xicot com a mi ens encanta llegir i cada any ens regalem un llibre mútuament. Ja fa dies que vaig per les llibreries recopilant idees, però suposo que fins un dia o dos abans de Sant Jordi no em decidiré”, puntualitza.

Per la seva banda, Josep Bover, veí de la capital de 44 anys, assegura que “aquest és un dels dies de l’any que més m’agraden. Espero que faci bon temps, perquè és una jornada per viure-la al carrer”. A més, creu que “un cop superada la pandèmia, la gent tindrà moltes ganes de sortir, com ja es va poder veure l’any passat”.

Per a Pere Martínez, encampadà de 36 anys, Sant Jordi és sobretot sinònim de cultura. “S’organitzen moltes activitats culturals i el llibre surt al carrer. Al contrari del que es pugui pensar, crec que encara hi ha molta gent interessada per la lectura”, afirma.

Aquest punt de vista és compartit pel llibreter Lluís Canal, de La Llibreria. “Malgrat la competència dels mitjans digitals, la gent encara busca la desconnexió total que t’ofereix un bon llibre i la teràpia que suposa fullejar-lo.” I tot i que en els darrers anys també s’ha anat generalitzant de mica en mica l’ús del llibre electrònic, segons l’opinió de Canal “aquest és un format que no ha acabat de triomfar perquè resulta massa impersonal. Tard o d’hora, el bon lector sempre torna al paper i al llibre de tota la vida”, subratlla.

El llibreter també comenta que “Sant Jordi ja l’estem vivint des de fa uns dies. Molta gent ve a la llibreria, es mira el que tenim, demana, fa comandes...”.

No obstant això, Canal admet que no es pot preveure com anirà una diada que, en bona part, depèn de la meteorologia. “És cert que si plou es perden vendes, però també és veritat que si una persona està interessada a adquirir o regalar un llibre concret, ja ha fet la compra uns dies abans”. Una altra cosa és que, en caure en cap de setmana, molta gent es trobi fora del país. “Caldrà veure què passa. De fet això és el que més ens preocupa”, admet l’empresari.

Sigui com sigui, per al llibreter el més important és que la tradició de Sant Jordi no es perdi. “Des de fa uns anys les editorials aposten cada cop menys per treure novetats de cara a aquest dia, que no vol dir que no es pugui trobar un llibre adient per a cada persona, ja sigui per aficions, per temàtica o per edat”. En tot cas, “qui des de sempre ha celebrat Sant Jordi, mai abandona aquest costum”.

D’altra banda, Annabel Gonçalves, propietària de Flors Annabel, explica que ja fa uns dies que ho té tot a punt per a la data. “Indubtablement la rosa que més es ven és la vermella, la de tota la vida, però sempre hi ha qui et demana alguns colors específics. Hem encomanat una mica de tot”.

Gonçalves augura un dia fluix pel fet que enguany el 23 d’abril sigui diumenge. “Cada any rebem encàrrecs de roses per part de bancs, empreses i despatxos, per regalar-les entre treballadors i clients. Per aquest Sant Jordi ja donem per fet que això ho perdrem”, vaticina.

Pel que fa al client convencional, “tot dependrà de si marxa o es queda, i de si el temps acompanya. Per sort, la tradició es manté molt viva i aquesta continua sent una de les festes que més se celebren al país”.

CAL SABER

Els epicentres de la diada La plaça del Poble d’Andorra la Vella serà un any més un dels punts neuràlgics de la festa de Sant Jordi al país, amb la instal·lació de 46 parades en el marc de la Fira del llibre i de la rosa, que se celebrarà de deu del matí a vuit del vespre. 24 estaran dedicades a la venda de llibres (nous, de segona mà i autoeditats), divuit a les roses, tres a l’artesania i manualitats relacionades amb Sant Jordi i una a la signatura de llibres per part de 17 autors del país, entre les dotze i les dues del migdia. A Escaldes-Engordany és la plaça Coprínceps la que torna a acollir la festivitat. En aquesta ubicació es concentraran la major part de d’espais dedicats a la venda de llibres, flors i artesania, però també es realitzaran diferents activitats, com ara els tallers per a famílies i el racó de lectura, que tindran lloc d’onze del matí a una del migdia de quatre a set de la tarda. També hi haurà un espectacle d’Emma Regada, Pell de rosa, a dos quarts d’una del migdia, entre d’altres activitats.

La plaça del Poble d'Andorra la Vella serà un any més un dels punts neuràlgics de la festa de Sant Jordi al país

tracking