Combatre les al·lèrgies

Els símptomes van des del picor nasal fins a l’asma

Els símptomes van des del picor nasal fins a l'asma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si agafem una flor i l’espolsem sobre la mà veurem que cau un polsim molt fi de color groc. Aquest polsim està constituït per nombrosos granets, no visibles a simple vista, que són els grans de pol·len. Aquests microscòpics elements són els vehicles que utilitzen algunes plantes per reproduir-se. En algunes espècies el pol·len és transportat per insectes, però en d’altres és l’aire el que s’encarrega de conduir-lo des de la part masculina de la planta fins a la part femenina. És en aquest casos, principalment, quan poden aparèixer les típiques manifestacions al·lèrgiques, tan molestes per a molts pacients.

Les substàncies químiques que constitueixen el gra de pol·len poden desencadenar, en persones susceptibles, alguns símptomes de rebuig, com ara esternuts freqüents, llagrimeig, picor nasal, moquera... i fins i tot quadres asmàtics en aquells casos més greus. Tot això no és res més que una reacció del propi cos davant unes substàncies estranyes que han entrat a les vies respiratòries. I si bé és cert que és a la primavera quan més casos d’al·lèrgia es detecten, ja que és en aquesta època quan la majoria de plantes duen a terme la pol·linització, també cal ressaltar que aquests símptomes no són, ni de bon tros, exclusius d’aquesta estació. De fet, com veurem més endavant, algunes plantes comencen a pol·linitzar ja a principi d’any.

Marta Blanes, una jove 25 anys d’Andorra la Vella, afirma que pateix al·lèrgia al pol·len des de fa anys. “Sovint tinc molts problemes per respirar i em costa dormir. Em sento com si estigués sempre constipada.”

La primavera també és sinònim de malestar i molèsties constants per a Jaume Fernández, escaldenc de 46 anys. “No puc estar a l’aire lliure sense que els ulls em comencin a picar i els esternuts em facin perdre el món de vista. És realment incòmode”, explica, tot i que, puntualitza, “amb els anys els símptomes s’han anat reduint. Abans havia d’anar sempre al metge perquè em trobava fatal”.

Davant qualsevol simptomatologia mínimament preocupant, visitar un especialista sempre és la millor opció. “La major part dels casos es poden tractar fàcilment i de manera personalitzada”, apunta l’al·lergòleg Agustín Sansosti. El remei més habitual acostumen a ser els antihistamínics. “És cert que alguns poden produir somnolència, però els d’última generació han aconseguit reduir notablement aquests efectes secundaris i són igualment efectius”, precisa l’expert. De la mateixa manera, “l’ús d’esprais nasals i de col·liris per als ulls també ajuden força”, agrega.

El doctor Sansosti també posa en relleu que “quan el cas del pacient està ben estudiat, es pot optar per remeis més concrets i que tenen efectes a més llarg termini, com la immunoteràpia”. En què consisteix? “Es tracta d’una vacuna contra l’al·lèrgia. Una dosi concreta amb una freqüència concreta permet al cos acostumar-se a aquests agents perjudicials.” En tot cas, “no és una opció apta per a tots els pacients”.

Una sèrie de precaucions també poden ajudar a reduir els efectes de l’al·lèrgia. Tot i que l’especialista admet que “el gran problema de l’al·lèrgia al pol·len és que és molt difícil d’evitar, perquè és un element que està a l’entorn i és gairebé impossible que el pacient se n’aïlli completament”, sí que recomana evitar sortir en les hores en què la presència del pol·len a l’atmosfera és més elevada, que és a primera hora del matí i al capvespre. “Cal mantenir les finestres tancades sempre que sigui possible i fer servir ulleres de sol quan sortim.” Així mateix, “l’ús de la mascareta també ajuda a reduir considerablement l’exposició al pol·len”.

Sansosti ressalta que l’al·lèrgia no es restringeix únicament a la primavera. “Als mesos de gener i febrer algunes espècies, com l’avellaner, ja comencen a pol·linitzar. A partir del març ho fa el freixe, a l’abril és el torn del bedoll, i el maig és l’època de les gramínies”. Per si no n’hi hagués prou, “en ple estiu també hi ha plantes, com l’artemísia, que deixen anar el pol·len en aquesta època. En total, podem detectar al·lèrgies al llarg de més de mig any”, resumeix l’especialista.

CAL SABER

1) La pluja, aliada contra el pol·len:És important evitar sortir en dies secs i amb vent. El millor moment pe sortir al carrer és després d’una bona pluja, que ajuda a netejar el pol·len de l’aire. 2) Matí i vespre, les pitjors hores:Cal minimitzar l’activitat a l’aire lliure durant les primeres hores del matí i les últimes de la tarda, que és quan es registra major concentració de pol·len. 3) Tancer portes i finestres:Cal tancar les portes i les finestres de casa a la nit, si és possible, i també en qualsevol moment del dia en què els recomptes de pol·len estiguin en nivells elevats. 4) Buscar ajuda d'un especialista:Si tenim al·lèrgies intenses, el metge ens pot recomanar proves cutànies o anàlisis de sang per detectar millor què ens provoca la reacció i adoptar el tractament més idoni.

L'al·lèrgia al pol·len no és exclusiva de la primavera

tracking