Temps d'escapada

La Setmana Santa és una època de l’any en què molts aprofiten per fer una escapada per relaxar-se, viatjar i descobrir llocs nous.

Aquest és un dels períodes de l'any favorits per viatjar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Setmana Santa és una època de l’any en què molts aprofiten per fer una escapada per relaxar-se, viatjar i descobrir llocs nous. L’arribada del bon temps contribueix a fer que aquest sigui un dels períodes en què més desplaçaments es registren. I fins i tot en un any com l’actual, marcat per la forta inflació, qui més qui menys intenta planificar uns dies de desconnexió allunyats de la rutina.

Però, per què ens agrada tant viatjar durant aquests dies? Segons l’Aina Monfort, veïna d’Escaldes-Engordany de 34 anys, la Setmana Santa “és una bona època per agafar forces per a la recta final abans de les vacances d’estiu. S’agraeix tenir uns dies de descans i sempre hi ha activitats i coses a fer”. En el seu cas, ha decidit fer una ruta amb unes amigues pel sud de França. “Aquest any toca estalviar una mica, per això ens quedem prop de casa”, puntualitza.

Hi ha ganes de sortir, però, al mateix temps, aquesta temporada també es té assumit que viatjar serà més car. Aquesta és la filosofia de moltes persones que han optat per escurçar les vacances en una Setmana Santa en la qual el preu per nit a les principals destinacions europees se situa en els 155 euros de mitjana, un 22% més que els 127 euros de la temporada de l’any passat, segons dades d’ebooking.com.

“Normalment marxàvem uns deu dies i aquest any en farem sis, de dimarts 11 a diumenge 16 d’abril. Aprofitem que aquí encara hi ha vacances escolars i que els preus estan més moderats en aquelles dates que entre dijous Sant i diumenge de Pasqua”, comenta Juanjo Aguilar, resident a Encamp de 44 anys que passarà aquells dies a Roma amb la parella i els dos fills, de vuit i deu anys.

Per Manel Santiago, un jove escaldenc de 27 anys, la Setmana Santa és una bona oportunitat per desconnectar. “Sempre aprofito aquesta època per fer una escapada amb amics o en solitari. És un moment en què puc relaxar-me i descobrir nous racons”, relata. Aquest any ha optat per fer un Interrail per part d’Alemanya i Àustria. “Són països amb molt bona xarxa ferroviària i en relativament pocs dies pots veure força llocs interessants”, afegeix.

Fer plans d’última hora és una tendència que acostuma a ser habitual de cara a les vacances d’aquesta època, però ara aquesta predisposició sembla haver-se accentuat després de la pandèmia. “Si abans feia viatges més llargs i planificats amb temps, ara no m’he plantejat viatjar fins a última hora”, admet l’Eli Margarit, d’Andorra la Vella i 36 anys. Finalment, s’ha decantat per anar a Lisboa a visitar uns amics que hi viuen.

Des de les agències de viatges es confirma aquesta clara tendència al last minute, tot i que, de cara a les vacances de Setmana Santa, sempre s’aconsella reservar amb antelació. Maica Terrones, portaveu de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), recorda que aquestes festes “es consideren temporada alta”, de manera que “per a aquest període no és possible trobar les característiques ofertes d’abans o després d’aquestes dates. Els preus són més elevats”. En tot cas, també posa en relleu que “els que han reservat amb prou temps també han pogut aconseguir millors preus. No és el mateix fer la reserva al gener que una setmana abans de marxar”, sentencia.

Terrones també ratifica que aquest any les vacances de Pasqua venen especialment marcades per la inflació. “Hi ha hagut un augment de les tarifes, tant hoteleres com aèries, amb relació a l’any passat”, fet que ha provocat que els clients mirin d’ajustar els pressupostos. “Especialment quan es viatja en família, es busquen opcions més assequibles, i des de les agències sempre intentem buscar l’opció més idònia a cada pressupost”, ressalta.

Sigui com sigui, la complexa situació econòmica no ha enterbolit les bones perspectives del sector. “Teníem clar que hi hauria moviment per aquestes dates i afortunadament les previsions s’han complert. Les ganes de viatjar s’han imposat”, apunta la representant de l’AAVA.

Pel que fa a les destinacions preferides aquest any, Terrones destaca aquelles que inclouen platja, tant de mitjana com llarga distància. “Els Emirats Àrabs, Egipte, el Marroc o les illes Canàries tenen força acceptació de cara a aquests dies, igual que alguns punts del Carib”, precisa. A més de les capitals europees, un clàssic de la Setmana Santa, “per als que disposen de més dies també hi ha predilecció per destins més llunyans, com els Estats Units o Àsia, que ja comença a obrir-se després de la pandèmia”.

CAL SABER

I si viatgem en cotxe... Per la flexibilitat que ofereix, el cotxe sol ser una de les primeres opcions per a les escapades de Setmana Santa. En aquest sentit, és fonamental extremar les precaucions a la carretera, especialment en una època en què milers de vehicles transiten per autopistes i autovies. Abans de sortir a la carretera és fonamental preparar i posar el cotxe a punt: revisar l’estat dels pneumàtics, el nivell d’oli, la bateria, els llums… D’altra banda, i tot i que això dependrà de la nostra disponibilitat, a ser possible mirarem d’evitar les hores punta durant el viatge, ja que així podrem conduir de forma més còmoda i fluïda. Per això és important informar-nos de les previsions de desplaçaments.

Fer plans d'última hora no sempre és el més econòmic

tracking