Propietaris contra la taxa
Els amos dubten que l’impost es tradueixi en més serveis
La intenció dels comuns d’implantar, a partir de l’any que ve, una taxa per la tinença de gossos ha posat en peu de guerra molts amos, que veuen la mesura abusiva, desproporcionada i innecessària. Alguns estarien disposats a pagar-la només si es traduís en una millora dels serveis públics per a aquests animals de companyia, situació que posen en dubte.
La notícia –i la polèmica– va saltar el 17 de setembre passat: les corporacions comunals haurien arribat a un principi d’acord per començar a aplicar el 2021 un impost que serviria per mantenir i preservar el mobiliari urbà i sufragar les despeses que generen els cans a la via pública. L’import podria variar en funció de la raça o de les dimensions de l’animal.
Tots els cònsols, excepte la mandatària escaldenca, Rosa Gili, s’han mostrat favorables a la mesura, un fet que ha generat força escepticisme entre alguns propietaris. “Que no hi hagi acord entre totes les parròquies ja demostra que això no és seriós”, explica Roser Sala mentre passeja el seu pastor alemany pel centre històric de la capital. “Si tots els comuns menys Escaldes acaben cobrant la taxa, als que tenim un gos no ens quedarà més remei que anar a viure allà”, ironitza. “Com s’ho faran? Alguns comuns aplicaran aquest impost i d’altres no? Si ja no hi ha consens des del principi, no té cap lògica tirar endavant”, afegeix.
Un altre propietari, l’Albert (nom fictici), lamenta que es vulgui cobrar una taxa per mantenir nets els carrers quan “aquest servei ja el paguem els ciutadans amb el foc i lloc”. D’aquesta manera, considera “discriminatori” que “els amos haguem de pagar dues vegades només pel fet de tenir un gos”, quan, assegura, “la immensa majoria de nosaltres anem amb molta cura amb la neteja dels excrements del gos. El que no pot ser és que una majoria pagui per l’incivisme d’uns quants”.
La mateixa opinió és compartida per Alba Rojas, propietària de dos golden retriever. “Paguem vacunacions, paguem revisions veterinàries, paguem els xips identificatius, complim amb totes les normatives i la major part de nosaltres actuem cívicament i amb responsabilitat... si a més ens volen fer pagar, l’únic que aconseguiran és que hi hagi una onada d’abandonaments”, alerta. Un avís que també han llançat associacions com Apapma, que res més conèixer-se la intenció d’aplicar la mesura ja va fer un toc d’atenció avisant que podria traduir-se en més animals abandonats.
Rojas opina que el que cal fer és “perseguir l’infractor, posar més controls al carrer per detectar les persones que no netegen i multar-les, però que paguem tots no té cap sentit”. A més, dubta que l’impost comporti millors prestacions per a les mascotes. “Si pagues una taxa se suposa que és perquè puguis gaudir de serveis. Però no sé fins a quin punt posaran més instal·lacions i espais per als gossos”, apunta.
En el mateix sentit s’expressa Cristina Moreno, que fa quatre anys va adoptar una gossa mestissa de Carlí. “Els pipicans són insuficients, són molt petits. Necessitem espais més grans, zones verdes... faran alguna cosa si paguem l’impost? No hi confio gaire”, ressalta. A més, recorda que aquest és un tema recurrent que mai s’acaba de materialitzar. “Fa uns anys es parlava de cobrar un impost per pagar les proves d’ADN dels excrements. No se n’ha sabut res més. I ara volen que paguem tots, tant els que netegem com els que no. No em sembla just”, apunta, tot i que admet que la mesura podria ajudar a fer que “molta gent s’ho pensi dues vegades abans de tenir un gos, perquè és una responsabilitat molt gran i no tothom s’ho pren seriosament”.
De la seva banda, Iván Martínez, que té un beagle de sis anys, insisteix en la idea que l’impost criminalitza tots els propietaris de gossos, independentment de si embruten o no. “Jo netejo”, explica, mentre mostra una bossa per a les tifes i una ampolla d’aigua per diluir l’orina. “Per què haig de pagar per la manca de civisme dels altres?”, es pregunta. I recorda que molta gent embruta: “Joves que fan botellón, gent que llença xiclets i papers al terra, persones que escupen o pixen al carrer...”
De moment, els propietaris ja s’han mobilitzat amb una petició a Change.org que acumula més de 4.300 signatures. Ara caldrà veure si la proposta dels comuns prospera o si la pressió popular aconsegueix aturar-la.