Una revetlla diferent

La celebració tindrà aquest any un caire més simbòlic

Una revetlla diferent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que el pitjor de la crisi de la Covid-19 ja ha quedat enrere, la petjada de la pandèmia encara es farà notar durant força temps, més tenint en compte que hi podria haver un rebrot a la tardor. Ens espera, doncs, un estiu atípic en molts sentits. Començant per la manera com viurem les celebracions pròpies de l’època. La primera data assenyalada, Sant Joan, ha obligat les organitzacions de les revetlles a fer mans i mànigues perquè es pugui compaginar un acte tradicionalment multitudinari amb els últims criteris establerts pel Govern pel que fa a activitats lúdiques i culturals.

“Mantindrem la foguera i repartirem coca, com cada any, però no hi haurà música en directe ni discomòbil, tampoc servei de bar, i com estableix l’últim decret, limitarem l’aforament a 400 persones, l’ús de mascareta serà obligatori i la festa s’acabarà a la una”, explica Jaume Ambor, vicepresident de la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany. “La revetlla es farà on sempre, a l’aparcament de les Nacions Unides, però s’incrementaran les mesures de seguretat per evitar aglomeracions”. A més, “l’entrada i la sortida seran per dos accessos diferents del pàrquing, que estaran controlats perquè en tot moment es respecti la limitació d’assistents”, agrega.

El format adoptat per Escaldes-Engordany és representatiu del caràcter que tindrà aquest any la festivitat. “Volem que sigui una cosa més simbòlica, per mantenir la tradició i perquè la gent pugui sortir una mica de casa i fer un passeig”, destaca Ambor.

Un criteri semblant és el que se seguirà a Sant Julià de Lòria, on de moment ja s’ha decidit que no es farà foguera. En el moment d’elaborar aquest reportatge, el comú estava treballant encara en la configuració dels actes de la nit de Sant Joan. “Es farà alguna cosa, segur, però en un format més reduït i proper, potser en col·laboració amb els fallaires”, comenten fonts comunals, que admeten la dificultat de buscar alternatives a una festa tan popular.

En la mateixa disjuntiva es troba Andorra la Vella, que ha estat treballant fins l’últim moment per definir quina forma se li dona a la celebració, en un context, a més, en què les mesures estipulades pel Govern poden canviar molt d’un dia a l’altre. Ara com ara, ja és segur que la capital es queda aquest any sense el que és un dels actes centrals de la revetlla de Sant Joan al país, la cremada de falles. “Ha estat la decisió més difícil que hem pres mai, però havíem de cancel·lar l’acte per responsabilitat”, assenyala el president de l’Associació de Fallaires, Santi Sánchez, que recorda que la cita aplega cada any “de 3.000 a 4.000 persones”.

Sánchez posa en relleu que les falles de Sant Joan “es comencen a planificar el mes d’abril” i que, per tant, “i tal com estava la situació aquest any, era inevitable suspendre-les”. A més, destaca que “en la cremada no només participem els fallaires: també hi ha l’esbart, els músics... l’organització no és tan senzilla com sembla”. El president de l’ens cultural descarta, d’altra banda, donar-li un altre format a la celebració. “Buscar una alternativa trencaria amb la idea que identifica la festa, perquè entenem la celebració de Sant Joan com un tot”, remarca. No es descarta, però, “fer alguna cosa el solstici d’hivern”.

Mentrestant, els ciutadans també van prenent consciència que aquest Sant Joan serà diferent. “Cada any sortim però aquesta vegada la celebració serà totalment casolana, amb un grup d’amics”, comenta Àngel Vergés, un jove escaldenc de 29 anys. Algunes tradicions, però, es mantenen, com la compra de material pirotècnic. “Tinc dos fills de vuit i onze anys i els encanten els petards. En comprarem, com sempre, però potser menys perquè tampoc sortirem gaire”, indica Adriana Garcia, resident a la capital.

Des de les botigues de petards reconeixen que “hi ha encara molta incertesa”, situació que farà que “la gent esperi fins a l’últim moment per comprar”. Així ho apunta Toni Mingorance, gerent de Party Fiesta, que considera que aquest any l’afectació “potser no es notarà tant en el nombre de clients com en la quantitat de material que puguem vendre”, ja que augura que “la gent sortirà en grups reduïts i no hi haurà tant ambient de festa al carrer. Se sentiran petards, però menys”, vaticina. Mingorance, així, no dona la campanya per perduda. “No serà un desastre però tampoc el nostre millor any. De moment, però, la cosa està molt tranquil·la.” Sigui com sigui, ell ja té el material disponible “des de començament de juny, com cada any”.

CAL SABER

ACTIVITATS AMB RESTRICCIONS El Govern ha decretat que en activitats lúdiques a l’exterior no es poden superar les 400 persones d’aforament. Caldrà respectar sempre la distància de seguretat d’1,5 metres i utilitzar la mascareta. En interiors, no es poden superar les 200 persones ni el 50% de l’aforament del local.

Una revetlla diferent

tracking