Què és i com actuar contra el melasma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El melasma és una afecció peculiar del sexe femení que consisteix en l’aparició de taques fosques mal delimitades a la zona de la cara, especialment al front, el bigoti i les galtes. Acostuma a relacionar-se amb un factor de predisposició genètica, el consum d’anticonceptius orals o els embarassos, i normalment apareix després de llargues exposicions al sol.

COM ELIMINAR-LO?

Els tractaments són eficaços, però també són lents i sovint les dones recauen una altra vegada després d’haver aconseguit netejar o blanquejar la pell, fet que condueix a un desànim significatiu. Per això, és molt important que el dermatòleg expliqui a la pacient que qualsevol tractament per combatre i eliminar completament el melasma és llarg, i també que obliga a cobrir la zona afectada amb fotoprotectors elevats i amb maquillatge gruixut. A més, si es realitza un manteniment adequat, s’aconsegueix que el melasma no reaparegui de nou.

De totes maneres, també cal saber que si la dona continua prenent anticonceptius durant el tractament, els resultats esperats seran molt pobres i la millora, difícil d’obtenir. Però a vegades la dona no els pot deixar per alguna raó mèdica i aleshores, en aquests casos, ha d’assumir la dificultat d’aconseguir la plena desaparició de les taques del melasma.

En l’escenari més favorable, sense prendre anticonceptius i sense la intenció de quedar-se embarassada de forma immediata, el tractament es basa en la combinació del làser fraccionat no ablatiu (entre 3 i 4 sessions l’any) amb productes despigmentants tòpics en forma de cremes o de locions. De fet, la combinació de tots dos és la clau de l’èxit en aquesta afecció, ja que si tractem el melasma només amb làser obtindrem pocs o escassos resultats. I si apliquem només cremes despigmentants aconseguirem únicament un aclariment parcial o directament cap resultat.

Sobre el làser, s’ha de tenir en compte que només el tipus esmentat, el làser fraccionat no ablatiu, preferentment d’erbi, és el més adequat. Els altres làsers possibles, com els Q Switched de neodimi o alexandrita, o la llum polsada intensa (IPL), no només no solucionen el melasma sinó que inclús poden empitjorar-lo.

Pel que fa als productes despigmentants, allò ideal és utilitzar la hidroquinona entre un 2% i un 5% i de forma discontínua, és a dir, descansant de tant en tant. En realitat, es tracta del producte blanquejador més eficaç, encara que no es pot aplicar en dones embarassades o quan tenen intenció de quedar-s’hi. En certes persones, a més, pot produir irritacions i vermellor que les obliguin a abandonar el tractament. Altres productes similars com l’arbutina, que és un precursor de la hidroquinona, s’utilitzen per blanquejar en dones que no toleren la hidroquinona, però aquest producte no té la mateixa eficàcia.

Juntament amb la hidroquinona s’utilitza l’àcid kòjic, que té un efecte beneficiós i augmenta els resultats de la hidroquinona. Afegir àcid retinoic o àcid glicòlic, a més, incrementa l’efecte de penetració de la hidroquinona. No obstant això, pot tenir l’inconvenient, en funció de per a quines pells s’utilitzi, d’accentuar la irritació. Tot i així, si la pell tolera qualsevol d’aquestes combinacions d’hidroquinona amb àcid kòjic, àcid retinoic o àcid glicòlic, els bons resultats poden arribar fins i tot abans. Sovint s’introdueix un corticoide o algun altre antiinflamatori per minimitzar la previsible irritació de la pell.

tracking