7 DIES
Acne, inflamació i alimentació (II)
Adoptar la dieta mediterrània, rica en productes naturals, i reduir el consum de làctics i sucres pot ajudar a combatre aquesta afecció cutània.

Minerals com el zinc han demostrat ser antiinflamatoris
El consum de làctics, en particular la llet, ha estat associat amb una incidència d’acne més elevada. Les hormones presents a la llet i el seu efecte sobre l’IGF-1 poden estimular la producció de seu i afavorir la inflamació. Tot i que aquesta associació no està plenament establerta de manera concloent, hi ha evidències que suggereixen que, en algunes persones, reduir o eliminar el consum de làctics pot comportar una millora en l’estat de la pell i una disminució de la severitat de l’acne.
En contrast, la dieta mediterrània s’ha posicionat com una de les més beneficioses per a la salut cutània. Aquesta dieta es caracteritza per un alt consum de fruita fresca, verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals i oli d’oliva verge extra, alhora que limita els aliments processats, els sucres afegits i els productes làctics en excés. La seva riquesa en antioxidants, vitamines, minerals, àcids grassos i omega-3, contribueix a reduir la inflamació sistèmica. De fet, un estudi recent ha demostrat que la combinació d’aquesta pauta alimentària amb una suplementació amb omega-3 pot millorar de manera significativa la qualitat i l’aspecte de la pell, disminuint la presència de lesions inflamatòries.
D’altra banda, diversos micronutrients s’han identificat com a aliats potencials en la lluita contra l’acne. La vitamina A, que es troba en aliments com la pastanaga, els espinacs, el moniato o el meló, té la capacitat de regular la queratinització de la pell i de modular la producció de seu, fet que pot contribuir a mantenir els porus lliures. Així mateix, minerals com el zinc han demostrat propietats antiinflamatòries i antimicrobianes que poden beneficiar les persones amb acne, igual que diverses vitamines del grup B.
En conclusió, encara que l’acne pot tenir múltiples causes –incloent-hi genètiques, hormonals i ambientals–, adoptar una alimentació equilibrada i rica en aliments naturals, frescos i antiinflamatoris pot ser una estratègia eficaç per reduir-ne la severitat i millorar la salut general de la pell. Reduir el consum d’aliments amb un índex glucèmic alt, làctics convencionals i greixos saturats, i apostar per una dieta mediterrània ben estructurada pot representar un enfocament complementari de gran valor per a moltes persones que conviuen amb l’acne.