7 DIES
Acne, inflamació i alimentació (I)
Aquesta afecció inflamatòria de la pell està afavorida per factors hormonals i bacterians, tot i que també poden influir els hàbits nutricionals.

La seva aparició s’ha vinculat amb el consum de sucre
L’acne és una afecció cutània inflamatòria. Es produeix quan els fol·licles pilosos es tapen amb seu i cèl·lules mortes de la pell, fet que dona lloc a la formació de diferents tipus de lesions. L’acne és més freqüent durant l’adolescència a causa dels canvis hormonals, però també pot afectar adults.
Els principals factors que contribueixen a l’aparició de l’acne són els següents:
–Producció excessiva de seu: l’acumulació de greix a la pell facilita l’obstrucció dels porus.
–Proliferació de bacteris: especialment el Cutibacterium acnes, que pot causar inflamació.
–Canvis hormonals: les hormones andrògenes estimulen la producció de seu.
–Inflamació: la resposta inflamatòria del cos pot empitjorar les lesions.
L’acne pot aparèixer en diferents parts del cos, però afecta principalment el rostre, l’esquena, el pit i les espatlles. La seva severitat és variable, de lleu a greu, i pot deixar cicatrius a la pell. Tot i que no és una malaltia greu, pot tenir un impacte psicològic significatiu en l’autoestima i la qualitat de vida de les persones afectades.
Les últimes investigacions mostren que l’alimentació té un paper fonamental en el desenvolupament i la severitat de l’acne. Tot i que la predisposició genètica i els factors hormonals són determinants, diversos estudis han assenyalat com certes dietes poden agreujar o millorar aquesta afecció cutània.
Per exemple, s’ha demostrat com els aliments amb un índex glucèmic (IG) alt, com el sucre refinat, els cereals processats, el pa blanc i les begudes ensucrades, poden empitjorar l’acne. Aquests aliments provoquen augments ràpids de la glucosa en sang, fet que genera una resposta insulínica elevada. Aquest procés estimula la producció d’andrògens i del factor de creixement insulínic tipus 1 (IGF-1), la qual cosa augmenta la producció de seu i afavoreix la inflamació, dos factors clau en el desenvolupament de l’acne. Diversos assaigs clínics han demostrat que una dieta amb baix IG pot reduir significativament les lesions acneiques.