Alimentació

Veritats i mites dels superaliments

Les seves propietats les trobem en molts productes propers

Els superaliments no són la solució a la nostra dieta

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Tots hem sentit a parlar dels superaliments, però, sabem què són? Són imprescindibles? Podem dur una alimentació saludable sense ells? En realitat no hi ha cap aliment imperiós o obligatori, sigui superaliment o no. Una alimentació saludable és un conjunt, uns hàbits, no un producte en concret.

Dels superaliments es diu que aporten una gran quantitat de beneficis. Però, què hi ha de cert en tot això? Si busquem a internet superaliments apareixerà una gran quantitat de webs explicant què són i quins exemples podem trobar. Hi ha aliments com l’açaí (una fruita exòtica semblant a una baia), les baies de Goji (un altre tipus de baia que ve de l’Àsia) o les llavors de xia.

Però, són necessaris aquests tipus d’aliments exòtics? O amb els que tenim actualment al nostre abast és suficient? Doncs la resposta és que no són necessaris.

Per exemple, l’açaí té els mateixos tipus de polifenols que trobem en fruits vermells com els nabius o les cireres. Les baies de Goji tenen els mateixos betacarotens (vitamina A) que les pastanagues i els polifenols que les prunes. Per tant, no cal prendre aquests aliments catalogats com a superaliments, ja que tenim opcions de proximitat, de temporada i també més econòmics al nostre abast.

I d’evidències científiques, en tenim alguna? Els estudis realitzats amb superaliments encara no tenen uns resultats estadísticament significatius quant a la seva eficàcia com a promotors de salut. En tots els estudis, o gairebé tots, se’ns mostra que encara són necessàries més investigacions per tal de poder afirmar que tenen uns beneficis superiors davant d’altres aliments.

Val a dir que sí que és veritat que aquests aliments aporten molts beneficis, però n’hi ha d’altres que, no essent catalogats de superaliments, també aporten els nutrients necessaris per a la nostra salut i els trobem a la dieta mediterrània. A més, són molt més assequibles que els superaliments, ja que la seva oferta és més àmplia i n’hi ha més quantitat.

Per això, podem dir que els superaliments no són la solució a la nostra alimentació: si la dieta de base falla, per molts superaliments que consumim, no podríem considerar que portem una alimentació saludable.

Així que deixem estar els aliments súper i centrem-nos a combinar els que tenim al nostre abast per tal d’alimentar-nos de la millor manera possible: productes de proximitat i de temporada, en lloc d’altres que formen part de modes o tendències.

Dietista-nutricionista Núm. col·legiada 2.026

tracking