Alimentació

Celiaquia i trastorns vinculats al gluten i blat (II)

És clau evitar la contaminació creuada d’aliments

Celiaquia i trastorns vinculats al gluten i blat (II)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És molt important tenir presents les consideracions d’higiene alimentària per evitar la contaminació d’aliments lliures de gluten amb restes o altres aliments que sí que el contenen, el que es coneix com a contaminació creuada. Caldrà assessorament i informació a les famílies per garantir la seguretat a l’hora de comprar, emmagatzemar i preparar els aliments.

Així mateix, un altre factor primordial és l’etiquetatge dels productes: que les famílies i la persona amb celiaquia sàpiguen identificar el gluten en l’etiquetatge nutricional. Tot i que la legislació cada vegada és més exigent en aquest aspecte, és imprescindible aprendre a llegir les etiquetes.

Una vegada diagnosticada la malaltia celíaca, cal assessorar-se amb els professionals. Els professionals de la dietètica i la nutrició, formats i al dia, són els indicats per educar en tots els aspectes nutricionals i d’higiene alimentària, aconsellant, personalitzant les recomanacions i aportant idees per aconseguir portar a terme l’alimentació saludable en la celiaquia.

LA RECEPTA

'CARROT CAKE' SENSE GLUTEN

INGREDIENTS 200 g de pastanaga ratllada 75 g de farina d’ametlla 75 g de farina de civada sense gluten (certificada) 75 g de sucre morè 2 ous 75 cc d’oli d’oliva verge extra 1 sobre d’impulsor químic 4 cc de bicarbonat Ratlladura de llimona PREPARACIÓ -Pela i tritura petita la pastanaga. Reserva. -Barreja les farines tamisades, el sucre, l’impulsor i el bicarbonat. -Bat els rovells amb l’oli. Quan ho tinguis ben batut, afegeix-ho a la barreja de farines i barreja bé amb una espàtula fins que quedi tot ben integrat. -Bat les clares a punt de neu i afegeix-les a la massa en aquest punt. -Seguidament, afegeix la pastanaga ratllada i barreja-ho tot. -Es poden afegir nous picades i panses (opcional) -Enforna a 180º, a dalt i a baix, 30 minuts o fins que quan el punxis el punxó surti net. IDEA PER A COBERTURA 200 g d’anacards crus (en remull tota la nit) 40 cc de liquat de civada 50 g de panela Al·lèrgens: ou, fruits de clofolla

tracking