Com cuinar l'ou

Els efectes perjudicials dels ous sobre la salut cardiovascular s’haurien de relacionar més amb la manera de cuinar-los i no tant amb el fet que conté colesterol

Com cuinar l'ou

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els efectes perjudicials dels ous sobre la salut cardiovascular s’haurien de relacionar més amb la manera de cuinar-los i no tant amb el fet que conté colesterol. Això es deu que la forma oxidada del colesterol és la que pot ser dolenta per a l’organisme i l’oxidació la podem limitar o incrementar segons el tipus de cocció.

Les coccions més recomanables són aquelles on la clara està cuita i el rovell intacte, sense coagular (l’ou passat per aigua, l’ou escalfat poche, al vapor). En les preparacions en què el rovell es coagula, l’exposem més a l’aire (especialment quan el fem batre) i a una temperatura més alta, com per exemple en la truita, el remenat, l’ou dur, o en postres i pastisseria (flam, crema catalana...), el colesterol del rovell s’oxida amb més facilitat, fet que s’associa a un major risc cardiovascular. És per això que dins de les recomanacions de consum d’entre 2 a 4 ous per setmana, cal procurar que aquestes darreres preparacions no siguin les més predominants.

I l’ou ferrat? Tot i estar ben cuinat, és a dir, amb la clara cuita i el rovell cru, no és recomanable diàriament, ja que ha estat fregit. Si bé és cert, depén del tipus d’oli i la manera de fregir l’ou.

Recepta: Truita sense ou amb patata, ceba i carbassó

Ingredients (1 persona):

1 cullerada sopera rasa de farina de cigró

1/2 got d’aigua

Suc de 1/2 llimona

Un polsim de sal

Optatiu: 1/2 culleradeta petita de llevat en pols

Oli d’oliva extra verge

1 patata petita

1/2 ceba

1/2 carbassó petit

Pelarem i tallarem a rodanxes fines la patata, el carbassó i la ceba amb una mica d’oli a la paella i ho deixarem uns minuts fins que s’hagin cuit. A part, mesclarem en un bol petit la farina de cigró, l’aigua, el suc de llimona, el polsim de sal (i llevat), ho batrem bé i li afegirem les verdures ja cuites. Ho incorporem tot novament a la paella fins a donar-li forma de truita. Bon profit!

Sabies que l'ou...?

Conté LECITINA, una substància que redueix l’absorció de colesterol i és imprescindible perquè les neurones del sistema nerviós intercanviïn la informació adequadament.

Protegeix enfront de les CATARACTES. El rovell és molt ric en uns antioxidants de la família dels carotens (luteïna i zeaxantina) que contribueixen a reduir el risc de progressió de les cataractes.

L’AL·LÈRGIA a l’ou és deu sobretot a les proteïnes presents a la clara. Per tal de poder elaborar una truita sense ou, utilitza farina de cigró. Prova-la i et sorprendràs!

tracking