Alimentació

El risc de les begudes energètiques

Contenen altes dosis de cafeína, sucres i calories

Poden provocar des d'obesitat fins a taquicàrdia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les begudes energètiques han guanyat popularitat en els darrers anys, especialment entre els joves i els estudiants universitaris. Són promocionades com a solució ràpida per a la fatiga i la manca de concentració, i sovint són consumides en moments de pressió acadèmica o durant les llargues hores d’estudi. No obstant això, tot i els seus efectes energitzants, aquests productes també porten associats una sèrie de riscos per a la salut, tant física com mental, que sovint s’ignoren.

–Contingut elevat de cafeïna.La majoria de les begudes energètiques contenen una quantitat significativa de cafeïna, sovint en proporcions molt superiors a les que es troben en el cafè o el te. Aquesta elevada concentració de cafeïna pot causar taquicàrdia, nerviosisme, ansietat i insomni en aquelles persones que en consumeixen en excés. Per als joves i els adolescents, que sovint tenen una menor tolerància a la cafeïna, els efectes poden ser encara més pronunciats.

–Alta presència de sucres i calories.A més de la cafeïna, moltes begudes energètiques també contenen alts nivells de sucres afegits i calories. Aquesta combinació pot contribuir a un augment significatiu de pes, així com a problemes de salut com la diabetis o les càries dentals. L’abús d’aquestes begudes com a font principal d’energia pot provocar, per tant, un desequilibri en la dieta i un augment del risc de desenvolupar malalties relacionades amb l’obesitat.

–Deshidratació.La cafeïna actua com a diürètic, cosa que significa que fa augmentar la freqüència amb la qual una persona orina. Això pot conduir a la deshidratació, sobretot si es consumeixen productes energètics en substitució d’aigua o altres begudes amb propietats hidratants. La deshidratació pot tenir efectes negatius en la salut, com ara fatiga, mal de cap i disminució del rendiment cognitiu, entre d’altres.

–Interaccions amb altres substàncies. El consum de begudes energètiques pot interactuar amb altres substàncies, com ara els medicaments que estiguem prenent en aquell moment. Així mateix, tampoc es recomana prendre-les amb alcohol. Aquestes interaccions poden ser perilloses i augmentar el risc de problemes de salut, com ara arrítmies cardíaques, pressió arterial alta o intoxicació etílica.

–Impacte en la salut mental. S’ha demostrat que l’ús excessiu de begudes energètiques està associat amb problemes de salut mental, com ara ansietat, depressió i alteracions del son. Els efectes estimulants de la cafeïna poden exacerbar els símptomes relacionats amb aquests trastorns, i el patró de son irregular causat per l’abús de la cafeïna pot afectar negativament la salut mental a llarg termini. En definitiva, tot i que les begudes energètiques poden semblar una solució fàcil per a la fatiga, és important conèixer els riscos que comporten. Cal buscar alternatives saludables per mantenir-se actiu, com ara una dieta equilibrada, exercici i son regular.

tracking