Alimentació

Nutrició basada en plantes per a esportistes (II)

Amb l’enfocament adequat, l’opció és viable i beneficiosa

Amb l'enfocament adequat, l'opció és viable i beneficiosa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat els beneficis potencials, persisteix la preocupació que aquest tipus de dieta pugui provocar deficiències nutricionals si no es planifica adequadament, especialment en termes de macronutrients i micronutrients essencials per a atletes. Això demana una selecció estratègica d’aliments i potser suplementació, per garantir l’adequació nutricional i suportar el rendiment esportiu.

Les dietes d’origen vegetal s’han fet notar per ser generalment més baixes en calories, proteïnes, greixos, vitamina B12, greixos omega-3, calci i iode, comparades amb les dietes omnívores, però en canvi són més altes en carbohidrats, fibra, micronutrients, fitoquímics i antioxidants. És per això que, per garantir una nutrició adequada i completa, els atletes han de planificar meticulosament el seu consum alimentari per cobrir tots els requeriments nutricionals. Per tant, és important assegurar una correcta ingesta de nutrients específics, com proteïnes, àcids grassos omega-3, ferro, zinc, calci, vitamina D, iode, vitamina B12 i riboflavina, que poden ser més escassos o menys biodisponibles en fonts vegetals, i que, per tant, requereixen una atenció particular. Amb la supervisió adequada i potser la suplementació quan sigui necessària, es pot garantir un perfil nutricional complet que suporti l’alta demanda del rendiment esportiu. Cal recordar que en el cas de la vitamina B12, serà imprescindible recórrer a la suplementació, tant si s’adopta una alimentació vegetariana com vegana. Amb un enfocament ben informat i estratègic, la dieta vegetariana es consolida com una opció viable i beneficiosa per als atletes, garantint no només la seva competència atlètica, sinó també el fet de promoure un estil de vida sostenible i respectuós amb l’entorn.

En conclusió, la convergència d’evidències científiques i la pràctica esportiva apunten cap a un futur on la nutrició basada en plantes sigui reconeguda pels seus múltiples avantatges, tant dins com fora de l’àmbit esportiu. Tant la comunitat esportiva com els professionals de la salut han de treballar conjuntament per educar i proporcionar les eines necessàries als atletes que desitgen seguir una dieta que estigui basada en plantes, assegurant que aquests poden complir amb els seus objectius nutricionals i esportius. La nutrició adequada és crucial per al rendiment i la recuperació en l’esport, i amb l’estratègia correcta, les dietes vegetarianes i veganes poden oferir una opció viable i sostenible per als atletes compromesos tant amb la seva salut com amb el medi ambient.

tracking