Alimentació

Nutrició basada en plantes per a esportistes (I)

Atletes d’un perfil alt han adoptat dietes veganes

L'alimentació rica en vegetals aporta nutrients i beneficis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com ja vam veure anteriorment, l’interès per seguir una alimentació basada en plantes ha guanyat popularitat recentment pels seus reconeguts beneficis saludables, i per raons ètiques, religioses i mediambientals. Aquest creixent interès també ha arribat als atletes, on la salut, el rendiment esportiu, la sostenibilitat ambiental i les consideracions ètiques guanyen terreny.

Aquesta tendència, reflectida en l’àmbit esportiu, s’ha vist potenciada per la influència de recursos divulgatius destacats, com ara documentals com The Game Changers on es destaca l’adopció d’aquestes dietes entre atletes d’elit, evidenciant un canvi paradigmàtic en la percepció de la nutrició òptima pel rendiment. A més, atletes d’un perfil alt com el boxejador David Haye i la tenista Venus Williams, que han adoptat dietes veganes, poden haver influït en la visibilitat i l’atractiu d’aquest estil alimentari dins l’esfera esportiva. Tanmateix, l’adopció d’una dieta basada en plantes no només respon a la cerca de millora de rendiment esportiu, sinó també a conviccions profundes sobre el benestar animal i l’ambient.

Anteriorment, la carn era considerada essencial dins de l’alimentació esportiva per a la millora del rendiment i la recuperació. No obstant això, s’ha evidenciat que una alimentació rica en vegetals pot aportar tots els nutrients necessaris que els atletes requereixen. En aquest sentit, s’ha constatat que fonts vegetals poden oferir els macronutrients i micronutrients necessaris, juntament amb beneficis addicionals gràcies a l’alta presència d’antioxidants i fitoquímics. Aquests components no només ajuden en la reducció de l’estrès oxidatiu, sinó que també regulen positivament la funció immune i la resposta inflamatòria, claus en la recuperació i el rendiment esportiu.

Per exemple, l’augment del consum d’aliments d’origen vegetal, com els nabius, ha demostrat exercir un efecte positiu en la disminució de l’estrès oxidatiu i la millora del rendiment. Aquest tipus de dieta també ha mostrat propietats antiinflamatòries i vasodilatadores que poden beneficiar la salut cardiovascular i muscular, essencial per a atletes que realitzen esforços sostinguts. A més, l’adopció d’un règim alimentari ric en vegetals pot potenciar el sistema immunològic, reduint el risc d’infeccions, especialment important per a atletes de resistència que sovint experimenten una depressió immune postexercici intens.

tracking