Com celebrem el cap d'any

En família o amb amics, al país o a fora, a casa o en algun restaurant

Les celebracions fora de casa són força habituals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En família o amb amics, al país o a fora, a casa o en algun restaurant. Sigui quina sigui l’opció preferida, les alternatives per celebrar l’arribada del nou any són tan diverses com la pròpia personalitat i les preferències de cadascú. Així mateix, el canvi d’any suposa més que una simple transició en el calendari; de manera que, a més de celebrar-ho, també és un moment significatiu que implica reflexió, balanç i l’oportunitat d’establir noves metes i objectius vitals.

Moltes persones opten per celebrar el Cap d’Any a casa amb una gran festa familiar. És el cas d’Esperança Alves, de 28 anys i resident a Sant Julià de Lòria. “Ens agrada reunir-nos tota la família. És una tradició que ja mantenim des de sempre, unir tres generacions per donar la benvinguda a l’any”, comenta. “Després els més joves potser sortim a prendre alguna cosa o a ballar, però l’àpat familiar és imprescindible”, afegeix.

Preparar-ho tot per a la celebració pot suposar un maldecap considerable, de manera que no són poques les famílies que opten per encarregar bona part del menú a una empresa de càtering o, directament, reservar taula en algun restaurant. “Avui dia tens moltes opcions, i tot i que els preus acostumen a ser força elevats, compensa per tota la feina que t’estalvies”, explica Aurora Roig, veïna d’Encamp de 53 anys. “Alguns anys encomanem els canapès o algun plat precuinat, i d’altres, quan no som gaire gent i ens podem organitzar bé, encomanem lloc a algun restaurant. El més important és treure una mica d’estrès a la celebració per gaudir-la millor”, subratlla.

La celebració de l’arribada de l’any entre amics també és un clàssic. “Acostumo a passar Nadal i Sant Esteve amb la família i Cap d’Any amb la colla, habitualment a casa d’algun dels amics”, apunta Èric Fuentes, lauredià de 32 anys. “Entre tots ho preparem tot: menjar, decoració, còctels... després ens quedem jugant a algun joc de taula o sortim, depèn dels ànims”.

Sortir de festa és habitual entre la gent més jove, tot i que des de la pandèmia l’oci nocturn ha perdut pistonada i ha hagut de reinventar-se per adaptar-se a les circumstàncies. “En aquests anys han tancat locals i d’altres s’han transformat per oferir una experiència més completa i no tan centrada en el que és una discoteca de tota la vida”, relata un empresari del sector. “Per Cap d’Any ja no es busca només sortir a ballar, sinó també sopar, divertir-se prendre alguna cosa... ”. Tot i aquests canvis, afirma que l’oferta al país per acomiadar el 2023 “és molt variada i per a tots els gustos”.

Per als més inquiets, la recta final de l’any també és una bona oportunitat per fer algun viatge, ja sigui per visitar parents que viuen a fora com per descobrir alguna destinació més o menys propera en companyia d’amics o familiars.

Els llargs desplaçaments en vehicle privat són molt freqüents en aquestes dates, com el que té planejat fer amb la seva parella Marcel Pereira, de 39 anys i veí d’Andorra la Vella. “Anem a Galícia i allà passarem el Nadal amb els pares i germans”, apunta, tot afegint que aprofitaran el trajecte de tornada per visitar alguns llocs del nord d’Espanya. “Ens venia de gust fer una mica de recorregut per Astúries i el País Basc, que no ho coneixem. Com que tenim uns dies de vacances, volem aprofitar-los”, agrega.

Una altra opció molt popular en aquestes dates són les escapades europees en família per visitar alguns parcs temàtics infantils. Aquesta és l’alternativa per la qual s’han decantat el Roger i la Marta, escaldencs de 41 i 38 anys, respectivament, que viatjaran a París amb els dos fills, de set i deu anys per visitar la capital francesa i Eurodisney. “És el segon cop que celebrem el canvi d’any a fora i als nens sempre fa molta il·lusió”,destaca la Marta.

El Cap d’Any també és una oportunitat per reflexionar sobre el que hem fet durant els darrers 365 dies i establir alguns desafiaments.“Sempre intento començar l’any amb optimisme”, explica Olga Soldevila, resident a la capital de 34 anys. En canvi, no creu tant en el fet de marcar-se propòsits. “No sé si serveix d’alguna cosa. És millor fer-ho quan creus que estàs preparada”, conclou.

CAL SABER

1. Oportunitat per reiniciar-se.El canvi d’any simbolitza una oportunitat de reinici. Moltes persones el veuen com una ocasió per deixar enrere males experiències i començar de nou. 2. Temps per reflexionar.És comú reflexionar sobre els èxits de l’any que s’acaba i els desafiaments futurs: metes assolides i aquelles àrees en què es podria millorar. 3. Mostrar una actitud positiva.És important afrontar l’any amb esperança i optimisme: mirar endavant amb una actitud positiva, creient que el nou any portarà noves oportunitats i experiències. 4. Establir una llista de metes.Es recomana elaborar una llista de metes específiques per al nou any i els passos per assolir-les. Això ens donarà una guia clara i ens mantindrà enfocats en els nostres propòsits.

Aquesta també és una bona ocasió per fer un viatge

tracking