Com reforçar les defenses immunitàries (I)

Descobreix el funcionament del teu sistema immunitari i aplica pautes senzilles d’alimentació i d’estil de vida per prevenir malalties i optimitzar la teva salut!

El cos pot fer front als atacs amb diferents barreres

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Descobreix el funcionament del teu sistema immunitari i aplica pautes senzilles d’alimentació i d’estil de vida per prevenir malalties i optimitzar la teva salut! Però abans de saber com pots reforçar les teves defenses, parlem del sistema immunitari.

Què és? És un sistema biològic complex, amb elements coordinats de reconeixement i de defensa que diferencien els elements propis i no propis. El que es reconeix com a no propi es destrueix.

El sistema immunitari protegeix i defensa l’organisme contra agents patògens, externs o interns: microorganismes (virus, bacteris, paràsits), agents tòxics, verins, infeccions, intoxicacions, etc.

Altres agressions al sistema immunitari poden ser fisicoquímiques: mecàniques (xocs, caigudes), climàtiques (temperatura, altitud, sequera), agents tòxics, químics (alcohol, tabac, contaminants, productes químics). També poden ser provocades per altres éssers vius, com infeccions per virus, bacteris, fongs, llevats i helmints (cucs).

Les agressions externes i internes creen dos tipus d’inflamació: la inflamació aguda i la crònica.

En el cas de la inflamació aguda, l’agressió desencadena la mobilització ràpida del sistema immunitari. La inflamació es resol de manera fisiològica.

Pel que fa a la inflamació crònica, aquesta persisteix en el temps pel manteniment del factor d’agressió, o per una disfunció del sistema immunitari. Aquesta inflamació crònica de baix grau pot provocar disminució o pèrdua de funció de l’òrgan afectat, símptomes diversos, malalties inflamatòries o autoimmunes. Altres fonts d’inflamació crònica poden ser l’estrès, els traumes, una alimentació desequilibrada o una alteració hormonal o digestiva.

Contra aquests atacs, existeixen diferents tipus de barreres immunitàries, com la pell, les mucoses, determinades cèl·lules de defensa passiva i la nostra microbiota.

Els principals mecanismes de defensa del sistema immunitari són:

–El sistema immunitari innat: té una acció ràpida i natural mitjançant cèl·lules inespecífiques que provoquen una resposta inflamatòria, seguida d’una resolució fisiològica de la inflamació. És perfecte en cas de caigudes, ferides o cremades.

–El sistema immunitari adaptatiu: el formen cèl·lules especialitzades, amb una resposta més lenta i precisa.

Alice Dénoyers

Dietista-nutricionista col·legiada núm. 23/27

tracking