L'alternativa al tabac

Les cigarretes electròniques s’han consolidat en els darrers anys com una alternativa eficaç al tabac tradicional.

El sistema ha ajudat molta gent a deixar de fumar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cigarretes electròniques s’han consolidat en els darrers anys com una alternativa eficaç al tabac tradicional. L’atractiu principal dels vaporitzadors rau en la seva capacitat per proporcionar una experiència similar a fumar sense la combustió del tabac, reduint així l’exposició de l’usuari a algunes substàncies nocives.

No obstant això, el seu impacte en la salut encara és objecte d’investigació i discussions, ja que molts dels líquids utilitzats en aquestes cigarretes contenen nicotina, sabors artificials i altres productes químics que podrien tenir conseqüències per a la salut pulmonar a llarg termini. Estudis científics n’han intentat desxifrar els possibles riscos i beneficis, però la complexitat dels diferents factors fa difícil arribar, ara com ara, a conclusions definitives.

En qualsevol cas, és indubtable que aquests dispositius han servit d’ajuda a molts exfumadors. “Vaig començar a fumar de molt jove, als 16 anys, i quan ho vaig voler deixar vaig començar a provar diversos mètodes que no van funcionar. Fins que no van arribar els cigarrets electrònics no ho vaig aconseguir”, relata Sara Mendes, de 43 anys i resident a la capital. “Aquest sistema em va servir per pal·liar les ganes de fumar i ara no toco el tabac per a res”, afegeix.

“Jo em vaig passar als vapejadors fa quatre anys, quan estaven en ple auge. Al principi tenia molts dubtes, però realment em van ajudar a deixar de fumar completament”, explica Raúl Torres, veí d’Encamp de 38 anys, qui assegura que el canvi va tenir impacte “tant en la butxaca com en la salut”.

De fet, la immensa majoria d’usuaris la formen persones que es proposen deixar de fumar. Així ho afirma Icar Alquier, responsable de la botiga especialitzada Cigpas2. “És un sistema pensat per a fumadors que volen reduir o abandonar completament el tabac, i aquest és el nostre principal perfil de client”, afirma. “Això no vol dir que no hi hagi altres persones, que potser no han fumat mai o que ho han provat i no els agrada, i que utilitzin el vapeig per calmar l’ansietat o buscar una alternativa més saludable i menys addictiva”, puntualitza.

Alquier posa en relleu que, malgrat que ja fa força de temps que les cigarretes electròniques van irrompre al mercat, la seva popularitat no ha disminuït. “Sempre hi ha gent que, per un motiu o un altre, ho vol provar. Pots trobar aparells a preus molt assequibles, i cada vegada hi ha més varietat de sabors, per a tots els gustos”, assenyala.

Hi ha perill que una persona que comença a vapejar acabi passant-se al tabac? Alquier comenta que “si no ha fumat mai, no té per què, especialment si utilitza productes sense nicotina”. En canvi, “són molts els fumadors que aconsegueixen deixar el tabac”.

Ho corrobora Manel Arquez, de l’establiment Snow Clouds. “Mantenim el contacte amb molts clients, que ens van informant dels seus progressos i del temps que porten sense fumar. La immensa majoria aconsegueix deixar-ho completament passat un temps, una cosa que sempre ens enorgulleix”, ressalta.

“Tenim productes amb diferents nivells de nicotina. Una persona molt fumadora que consumeix potser tres paquets diaris, pot començar a utilitzar líquids amb una graduació alta, i anar reduint la proporció a poc a poc”, apunta la seva companya, Aida Rayo. “Sempre que arriba un client nou, li fem una enquesta per saber quant fuma i així establir les pautes que necessita per deixar-ho”, afegeix.

D’altra banda, la popularitat de les cigarretes electròniques entre els joves ha suscitat preocupació sobre com pot afectar la seva salut. Els sabors atractius, molts amb nicotina, i el disseny estilitzat dels dispositius, han generat crítiques sobre la possibilitat que aquests productes actuïn com una porta d’entrada al consum de tabac.

“Cal anar amb molta cura amb això. Els menors d’edat tenen prohibida l’entrada a la botiga i volem evitar a tota costa que una persona no adulta s’iniciï en aquest món”, subratlla Arquez. “El nostre objectiu principal és que la gent deixi de fumar, en cap cas que apareguin nous fumadors”.

Cal saber

QUIN ÉS L'EFECTE EN LA SALUT? Lescigarretes electròniques continuen sent relativament noves, i es requereix més investigació al llarg d’un període de temps més extens per saber quins podrien ser els seus efectes a llarg termini. Els punts més importants a tenir en compte són que encara es desconeixen les conseqüències d’aquests dispositius sobre la salut, i que tots els productes que contenen nicotina, incloent molts líquids que es fan servir en aquests aparells de cigarrets electrònics, creen addicció i tenen efectes nocius. D’altra banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura que l’ús precoç de cigarretes electròniques pot conduir adolescents i nens a convertir-se en fumadors tradicionals en el futur. La preocupació és significativa respecte a la publicitat que utilitzen moltes empreses que comercialitzen aquests productes, ja que acostumen a fer servir tècniques de comunicació per arribar a usuaris potencials més joves.

El seu ús entre els joves ha generat preocupació

tracking