Què hi ha darrere de la gana? (II)

Hi ha vuit tipus de gana. Aquesta classificació engloba el desig de menjar en tres grans grups

moltes situacions estimulen una gana no real

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Hi ha vuit tipus de gana. Aquesta classificació engloba el desig de menjar en tres grans grups: el primer és la gana sensorial, que inclou la visual, la bucal, l’olfactiva i la tàctil. El segon és la gana física, que es focalitza en l’àmbit estomacal i cel·lular. I, per últim, trobem la gana psicològica, on entren en joc les emocions i els pensaments.

Hi ha moltes situacions que estimulen la gana, però això no vol dir que es tracti de gana real. Menjar en companyia, mirant la televisió, utilitzar plats grans, esperar algú amb el menjar a la taula, tenir molta varietat de plats al davant o estar avorrit són alguns dels exemples més freqüents. Un altre cas molt representatiu és quan assistim a un àpat o esdeveniment sense gaire gana i triem només els aliments que més ens agraden. En canvi, si hi anem amb molta gana tendim a buscar aliments més calòrics. L’estrès, el descans, els medicaments o el consum d’alcohol també poden modificar i augmentar la sensació de gana no real.

A continuació repassem alguns aspectes que resulten bàsics a l’hora de fer una gestió saludable de la gana:

–Respirar fons i escoltar si l’estómac necessita nodrir-se.

–Identificar el nivell de gana i observar com evoluciona. Evitar respondre immediatament als estímuls ens ajudarà a saber quan hem de parar.

–Analitzar la freqüència amb què consumim certs aliments per identificar si és gana emocional o real.

–Fixar-nos en la velocitat a què mengem i si varia en funció de l’entorn o el moment. Aquests detalls ens donaran pistes sobre les emocions que hi ha darrere del menjar.

–Posar atenció plena en l’elecció dels aliments, prioritzant les necessitats del nostre cos. –Pensar si el menjar que tenim davant és el que realment volem i necessitem.

–És molt important cuidar el moment de cada àpat: això afavoreix la sensació de connexió amb el menjar, evitant distraccions i permetent que ens concentrem en el gust, la textura, les olors...

Ara que ja coneixem els diferents tipus de gana, podrem entrenar el següent hàbit: quan sentim els primers indicis de gana, aturem-nos i prestem-los atenció plena. Aquest gest tan senzill ens ajudarà a identificar de quin tipus de gana es tracta i quina serà la manera més saludable de satisfer-la.

tracking