Què hi ha darrere de la gana? (I)

Per definició, la gana és la necessitat o ganes de menjar, però t’has preguntat mai la complexitat que hi ha al darrere?

La gana real no desperta desig per un aliment concret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Per definició, la gana és la necessitat o ganes de menjar, però t’has preguntat mai la complexitat que hi ha al darrere?

Per connectar amb les sensacions de gana és important conèixer els teus senyals biològics: sensació de buidor o sorollets a l’estómac, molèsties lleus a la zona de l’esòfag o la gola, percepció de mareig, mal de cap, dificultat per concentrar-te, irritabilitat, adormiment, fatiga o energia baixa són els més habituals. Amb tot, convé puntualitzar que aquestes són sensacions generals que poden variar força en funció de cada persona.

El nivell de gana dins l’estómac es podria resumir de major a menor en aquests estadis:

–Tens l’estómac buit i sents que et mors de gana.

–L’estómac no està completament buit i tens sensació de gana.

–Estàs satisfet, però encara podries menjar alguna cosa més.

–Et sents força ple i no tens ganes de menjar més.

–Estàs saturat de menjar i no tens gens de gana.

Sabries reconèixer quan realment tens gana o menges per ansietat?

La gana real no desperta desig per un producte o grup d’aliments en concret, sinó que es pot satisfer amb qualsevol aliment, sense necessitat que sigui gaire saborós. Una altra manera de detectar-la és que apareix de forma progressiva, amb sensacions de buidor, sorolls abdominals, salivació… i quan estàs ple, pares de menjar i et sents satisfet. La necessitat de menjar acostuma a despertar-se en unes hores concretes, sobretot coincidint amb els tres àpats diaris o una mica abans de les hores establertes.

En canvi, la gana emocional o antull demana un aliment molt concret i es relaciona directament amb un gust específic, d’aquí sorgeix l’expressió “em ve de gust”. Acostuma a ser un desig per aliments molt saborosos, ja siguin dolços o salats, que provoquen un plaer immediat. A més a més, apareix de forma sobtada, sobretot a l’hora de veure, olorar o recordar algun aliment concret. La sensació és d’impaciència, de falta d’autocontrol, i si no es frena porta a picar compulsivament entre hores o fins i tot a l’empatx. La gana emocional augmenta si es barregen textures i sabors diferents i sol acabar amb remordiments, pesadesa i, en alguns casos, vòmits. Tant hi fa l’hora, pot aparèixer en qualsevol moment.

tracking