La realitat d'una dieta vegetariana i/o vegana (II)

Molts aliments vegetals són rics en proteïnes

Les possibilitats gastronòmiques són infinites

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquesta setmana ens endinsarem en algunes de les creences més comunes sobre l’alimentació basada en plantes. A través d’una visió clara i basada en la ciència, es poden desmitificar aquests mites comuns:

–Es pot obtenir la proteïna necessària i adequada de fonts vegetals: aliments com els llegums i derivats, els cereals integrals i els fruits secs són rics en proteïnes. Amb una dieta vegana o vegetariana ben equilibrada es poden satisfer fàcilment les necessitats diàries de proteïna.

–La incidència d’anèmia no és més gran entre vegetarians: si bé el ferro d’origen vegetal pot ser menys biodisponible que el d’origen animal, una dieta ben planificada amb aliments com cereals integrals, llegums, verdures de fulla verda i fruits secs pot cobrir les necessitats de ferro. A més, existeixen estratègies nutricionals per afavorir l’absorció d’aquest mineral.

–Una dieta vegana ben planificada pot proveir el calci necessari: aliments com el bròquil, les llavors de sèsam, el tofu, les mongetes blanques o les ametlles són excel·lents fonts de calci, essencials per a la salut òssia.

–Es possible millorar la biodisponibilitat dels nutrients: tècniques culinàries habituals com el remull dels llegums, el germinat, la fermentació del pa o el torrat dels fruits secs contraresten l’efecte dels fitats augmentant la biodisponibilitat dels minerals continguts en l’aliment.

–El rendiment esportiu no es veu afectat negativament per aquestes dietes: molts atletes d’elit segueixen dietes basades en plantes i mantenen un rendiment excel·lent, sempre que les seves necessitats nutricionals estiguin ben cobertes.

–Una dieta vegana ben planificada és apta per a totes les etapes de la vida: des de la infància fins a la vellesa, passant per l’embaràs i la lactància, una dieta vegana o vegetariana ben estructurada és del tot factible.

–El cost d’una dieta vegetariana pot ser comparable o més econòmic que una omnívora: en centrar-se en aliments bàsics i de temporada, es pot mantenir un pressupost raonable.

–Hi ha molta diversitat d’opcions culinàries: les possibilitats gastronòmiques són infinites en una dieta basada en plantes, amb una àmplia gamma de sabors, textures i plats internacionals a descobrir.

–La pèrdua de pes no està garantida per ser vegetarià: seguir una dieta vegetariana o vegana no assegura automàticament la pèrdua de pes. Tot depèn de la quantitat i qualitat de la ingesta calòrica.

–Ser vegetarià no implica automàticament un benestar òptim, igual que no ho assegura una dieta omnívora: independentment del tipus de dieta, el més important és la qualitat dels aliments consumits i l’equilibri nutricional. Ser conscient de les eleccions alimentàries i evitar l’excés d’aliments processats és clau per a la salut.

tracking