Com utilitzar el congelador?

El malbaratament d’aliments és un problema global que afecta la seguretat alimentària, l’economia i el medi ambient.

El tipus de recipient i l'etiquetatge són fonamentals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El malbaratament d’aliments és un problema global que afecta la seguretat alimentària, l’economia i el medi ambient. Una de les maneres més efectives de reduir aquesta pèrdua és aprenent a congelar els aliments de manera adequada. Això no només pot ajudar-nos a estalviar diners, sinó que també contribueix a reduir aquest malbaratament. Alguns consells pràctics ens serviran per congelar de manera eficient, i perquè els aliments es mantinguin frescos i saborosos durant més temps.

1. Preparació adequada. Abans de començar el procés de congelació és crucial assegurar-se que els aliments estiguin en les millors condicions. Això significa rentar-los, pelar-los i tallar-los segons les necessitats concretes. Descartar que estiguin deteriorats o que desprenguin males olors també és essencial per garantir que conservin la seva qualitat durant el temps que estiguin al congelador.

2. Utilitzar envasos apropiats. L’elecció del recipient és fonamental. Opteu per envasar els aliments en bosses de congelació de plàstic o recipients hermètics, que ajuden a prevenir la formació de gel i aïllen els aliments de l’aire, fet que pot provocar pèrdua de qualitat. Recordeu etiquetar cada recipient amb la data de congelació i el contingut per evitar confusions.

3. Dur a terme la congelació ràpidament. La congelació ràpida és clau per mantenir la qualitat dels aliments. Quan es congelen lentament, poden formar-se cristalls de gel, que provoquen una textura i sabor desagradables. Per tant, col·loqueu els aliments al congelador immediatament després d’empaquetar-los, i assegurant-vos que la temperatura de l’aparell estigui ajustada almenys a -18°C.

4. Evitar congelar aliments humits o amb molta aigua. Els aliments amb un alt contingut d’aigua poden patir danys durant el procés de congelació. Si voleu congelar fruites o verdures amb molta aigua, considereu escaldar-les breument abans per eliminar part de l’aigua i millorar la seva qualitat després de la congelació.

5. Etiquetatge i rotació de les existències. Manteniu un registre de tots els aliments que congeleu. Utilitzeu el principi de “primer que entra, primer que surt” per assegurar-vos que els consumiu en l’ordre correcte. És fàcil oblidar què tenim al congelador i etiquetar els recipients amb la data d’entrada us ajudarà a evitar que els productes es quedin allà massa temps.

6. Temperatura constant. És essencial mantenir una temperatura constant al congelador. En aquest sentit, és imprescindible no mantenir la porta oberta més del necessari i assegurar-se que estigui ben tancada per mantenir una temperatura òptima.

7. No congelar aliments ja descongelats. No és gens recomanable tornar a congelar aliments que ja han estat descongelats prèviament. Quan un aliment es descongela, els bacteris poden començar a créixer, i tornar a congelar-los pot ser perillós per a la salut. A més, el producte perdrà sabor i propietats.

tracking